În data de 11 octombrie 2016, poliţiştii rutieri împreună cu cei din cadrul Biroului Transporturi Sibiu vor supraveghea modul în care sunt respectate regulile de trecere la nivel cu calea ferată pe raza judeţului Sibiu.
Principalele obiective ale acţiunilor sunt:
– reducerea numărului accidentelor rutiere soldate cu victime omeneşti şi pagube materiale însemnate, ce au loc pe drumurile publice în zona trecerilor la nivel cu calea ferată;
– sancţionarea conducătorilor de autovehicule care nu respectă regulile de trecere la nivel cu calea ferată;
În zona de acţiune se vor utiliza autospeciale dotate cu aparatură video de supraveghere a traficului rutier.
Este bine de ştiut:
Participanţii la trafic trebuie să dea dovadă de prudenţă sporită la apropierea de şi traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.
La trecerea la nivel cu o cale ferată curentă, prevăzută cu bariere sau semibariere, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească în dreptul indicatorului ce obligă la oprire, dacă acestea sunt în curs de coborâre ori în poziţie orizontală şi / sau semnalele sonore şi luminoase care anunţă apropierea trenului sunt în funcţiune.
La trecerea la nivel cu o cale ferată industrială, semnalizată corespunzător, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să se conformeze semnificaţiei semnalelor agenţilor de cale ferată.
La trecerea la nivel cu o cale ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteză redusă şi să se asigure că din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.
Conducătorul de vehicul poate traversa calea ferată curentă prevăzută cu semibariere sau bariere, dacă acestea sunt ridicate şi semnalele luminoase şi sonore nu funcţionează, iar semnalul cu lumină albă intermitentă, cu cadenţă lentă, este în funcţiune.
Când circulaţia la trecerea la nivel cu cale ferată curentă este dirijată de agenţi de cale ferată, conducătorul de vehicul trebuie să respecte semnalele acestora.
Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:
a) Barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau ridicare;
b) Semnalul cu lumini roşii şi / sau semnalul sonor sunt în funcţiune;
c) Întâlneşte indicatorul „Trecere la nivel cu cale ferată simplă fără bariere”, „Trecere la nivel cu cale ferată dublă, fără bariere” sau „Oprire”.
Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maximă asupra căii ferate fără a trece de indicatoarele prevăzute mai sus sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire, ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau ridicare.
În cazul imobilizării unui vehicul pe calea ferată, conducătorul acestuia este obligat să scoată imediat pasagerii din vehicul şi să elibereze platforma căii ferate, iar când nu este posibil, să semnalizeze prezenţa vehiculului cu orice mijloc adecvat.
Participanţii la trafic care se găsesc în apropierea locului unde un vehicul a rămas imobilizat pe calea ferată, sunt obligaţi să acorde sprijin pentru scoaterea acestuia sau, când nu este posibil, pentru semnalizarea prezenţei lui.
Nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulaţia autovehiculelor la intersecţia cu calea ferată duce la sancţionarea contravenţională a conducătorului auto cu 9 – 20 puncte amendă şi suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 90 de zile. Dovada se eliberează fără drept de circulaţie.
Aceste activităţi se subscriu interesului Poliţiei Române de a interveni punctual şi cu promptitudine în locurile cu risc ridicat de producere a accidentelor de circulaţie cu consecinţe deosebit de grave.