VIDEO FOTO Regiunea Sibiu va purta titlul de Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019

sibiu-ceg-2019-jurizare-sebastian-marcovici-63Joi, 29 Septembrie, Palatul Brukenthal din Sibiu a găzduit evenimentul de prezentare si susţinere a candidaturilor judeţului Sibiu şi Regiunii Egeea de Sud (Grecia) pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019.

Consorţiul care a iniţiat şi depus candidatura Sibiului este format din Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaş, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu si Asociatia Judeteana de Turism.
Un juriu internaţional compus din Blanca Cros (Catalonia), Peter Astrup (Danemarca), Anna Blaua (Letonia), Alfred van Mameren (Olanda), Ilona Sares (Finlanda), experți ai Institutului Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Artă și Turism (IGCAT), a analizat candidaturile depuse ofical in 30 iulie şi a adresat intrebări reprezentanţilor celor două regiuni candidate. Candidatura Sibiului a fost prezentată si susţinută de către prof. dr. Eugen Iordanescu, directorul general al Camerei de Comert, Industrie si Agricutura si de către Alin Chipăilă, preşedintele Asociației Județene de Turism Sibiu.
Luând în considerare dosarul de candidatură şi vizita în regiune, prezentările şi discuțiile, juriul a decis să recomande conferirea titlului de Regiune Gastronomică Europeană în 2019 Regiunii Sibiu (Romania) şi Regiunii Egeea de Sud (Grecia). Consiliul Director IGCAT se va reuni în ședința oficială pentru a lua act de recomandările juriului în noiembrie 2016, iar ceremonia de acordare a titlului va avea loc la începutul anului 2017, în Grecia.sibiu-ceg-2019-jurizare-sebastian-marcovici-55Cu ocazia acestei candidaturi, judeţul Sibiu şi-a asumat poziţia onorantă de lider al Regiunii Transilvania de Sud, teritoriu caracterizat de convieţuire multiculturală şi interetnică milenară, având o identitate istorică, culturală, economică şi gastronomică bine conturată. În acest context „regiunea” nu se referă la o unitate administrativ-teritorial, ci la un spaţiu comun şi unitar de locuire, cultură şi economie.
„Decizia juriului IGCAT de azi ne aduce o mare bucurie şi ne confirmă că gastronomia este o direcție de dezvoltare în care merită investit. Programul Regiune Gastronomică Europeană e o șansă extraordinară de a întări prin gastronomie legături existente şi de a crea altele noi, în contextul unui parteneriat european. Oferă regiunii noastre ocazia de a pune în valoare mozaicul gastronomic rezultat aici din conviețuire multi-etnică de-a lungul secolelor, cu mare potențial de atracție turistică. Hrana sănătoasă reprezintă un liant între mediul urban și cel rural, pentru că oamenii din judeţul Sibiu sunt în căutarea ei, atât în calitate de producători, cât şi de consumatori, lucru dovedit de succesul multor iniţiative culinare ale instituţiilor de interes judeţean. Decizia de azi ne va ajuta să construim mai departe pe baza potențialului pe care îl avem”, a opinat Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu.sibiu-ceg-2019-jurizare-sebastian-marcovici-82
“Este timpul ca Sibiul să ridice și mai mult ștacheta. În 2007 cultura a fost motorul care a impulsionat economia, turismul și vizibilitatea orașului. Acum suntem siguri că prin promovarea culturii gastronomice, orașul și regiunea vor primi o nouă motivație să se dezvolte. Principalul scop al prezentului program va fi o creștere economică generată de încurajarea producătorilor din regiunea Sibiu. Beneficiile se vor extinde însă și în domeniul turistic și în cel al educației, programul promovând hrana sănătoasă și utilizarea resurselor de hrană în mod responsabil.”, a spus și Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu.

Buget de aproape nouă milioane de euro
În dosarul de candidatură este precizat și bugetul estimat al programului pentru perioada 2017-2019, în valoare totală de 8.659.200 EURO. Acesta este format în majoritate din finanțările acordate de Consiliul Județean Sibiu, Primăria Sibiu și Primăria Mediaș prin agendele culturale și agenda comunității a Municipiului Sibiu. De altfel, în anul 2019 agendele culturale cofinanțate de cele trei entități menționate vor fi alcătuite  din proiecte din domeniul culturii gastronomice. Bugetul este completat și prin cotizațiile pe care partenerii în acest proiect le vor plăti Asociației care va gestiona programul Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană 2019.gastronomie
Obiectivele generale asumate prin aceasta candidatura sunt:
-„STIMULAREA DEZVOLTĂRII ECONOMICE SUSTENABILE prin exploatarea patrimoniului gastronomic al regiunii și abordarea integrată a comunităților locale, educației, culturii și mediului de afaceri”. Cu alte cuvinte, se dorește dezvoltarea economică a regiunii prin utilizarea tradiției sale culinare și prin producția de alimente, dezvoltarea afacerilor mici care să aducă prosperitate comunității, dar și educarea locuitorilor în sensul valorificării acestui potențial.
-„CONSOLIDAREA IDENTITĂȚII GASTRONOMICE A REGIUNII în context european prin implicarea și recunoașterea importanței culturii gastronomice în rândul populației”. Regiunea Sibiului are deja o identitate din punct de vedere al tradiției gastronomice și din punctul de vedere al produselor.
-„CONTRIBUȚIA DIRECTĂ PENTRU ASIGURAREA PE TERMEN LUNG A SECURITĂȚII ALIMentare, dezvoltarea măsurilor de adaptare și reducere a efectelor schimbărilor climatice și mentenanța rezilienței comunităților locale”. Resursele de hrană de calitate sunt limitate, iar un consum responsabil al acestora contribuie la asigurarea viitorului comunității. In acest context, Regiunea Sibiului are avantajul unor resurse importante în prezent, dar sunt necesare măsuri pentru asigurarea continuității lor.sibiu-ceg-2019-jurizare-sebastian-marcovici-85
Aceste obiective se reflecta în proiecte care se vor inscrie in urmatoarele arii prioritare precum:
•    Cultură și diversitate gastronomică
•    Legătura urbanului cu ruralul
•    Crearea si susținerea IMM-urilor in domeniul gastronomiei
•    Educație și sănătate
•    Sustenabilitate
•    Agenda digitală
Consortiul care a propus, sustinut si care vor gestiona acest program este format din Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primaria Municipiul Mediaș, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu si Asociația Județeană de Turism Sibiu .În plus, peste 80 de companii, institutii si organizatii din Sibiu și din întreg județul și-au declarat susținerea pentru acest program. In numele Consortiului, Programul va fi implementat de catre Asociatia Judeteana de Turism Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu