Drumul care străbate munții Făgărăș între județele Sibiu și Argeș este fără nici un dubiu unul dintre cele spectaculoase din lume. Foștii prezentatori de la Top Gear, Jeremy Clarkson, James May și Richard Hammond l-au declarat de altfel cel mai frumos drum din lume după ce au mers cu super bolizi pe el. Pe 20 septembrie Transfăgărășanul împlinește 42 de ani de la inaugurare.
Supranumit pe bună dreptate și ”drumul din nori”, Transfăgărășanul trece peste 830 de podețe și 27 de viaducte și a fost construit, cu prețul a sute de vieți omenești, la ordinul lui Ceaușescu.
Fostul dictator e cel care i-a tăiat panglica, oficial, la 20 septembrie 1974, dar lucrările au mai continuat încă câțiva ani, pentru asfaltarea sa și alte activități conexe, fiind finalizate în forma actuală în 1980. Săpat în stâncă timp de patru ani, drumul, care leagă regiunile istorice Transilvania şi Ţara Românească, ajunge la altitudinea maximă de 2042 de metri. Ceaușescu comandase drumul strategic, care traversează pe axa nord-sud Munții Făgăraș, de teama Armatei Roșii, care invadase Cehoslovacia, în 1968.
A vrut să fie construit rapid, așa că i-a pus la muncă pe militarii în termen, tineri de 18 ani, alături de constructori civili, mineri, țărani dar și intelectuali aduși din închisorile comuniste.
https://youtu.be/ToVXSyfrBxw
Se spune că vântul bătea atât de are pe creste încât, atunci când trebuiau să trebuiau să monteze explozibilul, vreo 20-30 de mineri se țineau unul de altul, pentru nu nu fi aruncați în prăpastie de vijelie. În total, au folosit 6 milioane de kilograme de dinamită!
https://youtu.be/6DUfYjGtQZE
Oficial, 40 de soldați și-au găsit sfârșitul în ravenele adânci. Neoficial, însă, numărul oamenilor care și-au pierdut viața la construcția drumului se ridică la câteva sute.
Zecile de serpentine și altitudinea mare îl fac impracticabil iarna, pe sectorul cuprins între kilometrul 104 de la Piscu Negru și kilometrul 130 la cabana Bâlea Cascadă, așa că practic, drumul e deschis cel mult cinci luni pe an.
https://youtu.be/Tq4ydUVgYTY
Totuși, în sezonul rece se poate ajunge la Lacul Bâlea cu telecabina de la cabana „Bâlea Cascadă”.
În partea nordică a drumului, Transfăgărășanul trece prin rezervația naturală Golul Alpin al Munților Făgăraș între Podragu – Suru și Valea Bâlii, pe lângă lacul glaciar Bâlea, după care urmează o coborâre abruptă în serpentine în 360 de grade, străbătând căldarea glaciară.
Apoi, drumul trece prin apropierea cascadei Bâlea, o cascadă cu cădere în trepte de aproape 68 mînlțime, cea mai mare de acest fel în România, după care ajunge la Cabana Bâlea Cascadă. Din acest punct, până la intersecția cu DN1 (drumul european E68), în apropierea comunei Cârțișoara, mai sunt 21 km. Citește AICI toată povestea Transfăgărășanului.