Medici sibieni participanți la BIOMMEDD’2016. Au prezentat idei interesante

saceleanuDoctorul Mircea Vicenţiu Săceleanu, medic primar neurochirurg, doctor în ştiinţe medicale, cadru asociat al ULBS şi medic şef al Secţiei Clinice Neurochirurgie a SCJU Sibiu a participat, în perioada 15-17 septembrie anul curent la cea de-a șaptea ediție a conferinței internaționale “Biomaterials, Tissue Engineering & Medical Devices” – BIOMMEDD’2016, care a avut loc în Constanța.

Neurochirurgul sibian a prezidat, alături de Prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea, profesor de neurochirurgie la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti și de Dr. Dan Aurel Nica, sesiunea științifică Biomaterials Aplication in Neurosurgery (Aplicația biomaterialelor în neurochirurgie).
Totodată, în calitate de lector invitat, Dr. Mircea Vicenţiu Săceleanu a prezentat lucrarea “Associated titanium mesh and native bone cranioplasty in posttraumatic reconstruction of frontal skull defect” (Utilizarea plasei de titan și a cranioplastiei cu fragmente de os nativ în reconstrucția posttraumatică a defectelor craniene frontale). „Scopul acestui studiu a fost să ofere o imagine cât mai completă a rezultatelor estetice și funcționale ale intervențiilor chirurgicale care implică implanturi cu plasă de titan asociate cu reconstrucția cu fragmente de os nativ în defectele craniene frontale posttraumatice. Studiul s-a bazat pe experiența practică, mai exact pe rezultatele intervențiilor chirurgicale efectuate la 14 pacienți adulți, 10  bărbați și 4 femei, cu vârste între 21 și 74 de ani, care cărora le-au fost implantate plase de titan în perioada februarie 2013 – octombrie 2015, ca urmare a unor afecțiuni severe rezultate în urma unor traume puternice care au cauzat fracturi cominutive ale craniului”, a explicat Dr. Mircea Vicenţiu Săceleanu, medic şef al Secţiei Clinice Neurochirurgie a SCJU Sibiu.  Conform acestuia, “utilizarea plaselor de titan este o alternativă viabilă comparativ cu alte tehnici de cranioplastie datorită eliminării duratei mari necesare formării conturului craniului dar și pentru că asigură cele mai bune condiții biologice pentru vindecare. Totodată, majoritatea pacienților s-au prezentat excelent din punct de vedere estetic iar durerea post operatorie este redusă”.
Durata medie a unei astfel de intervenții chirurgicale este de aproape 3 ore iar rezultatele indică o restaurare foarte bună a conturului frunții și  a funcționalității nervilor, fără complicații majore.

Ultima oră