încă o sibiancă înșelată prin metoda accidentul. le-a dat toți banii din casă tâlharilor

metoda_accidentulO femeie din municipiul Sibiu a fost înșelată joi după amiază prin metoda accidentul. Aceasta le-a dat unor necunoscuți peste 11.000 de lei, pentru o presupusă intervenție chirurgicală a ginerelui ei care suferise un accident de circulație. În realitate a fost vorba de o înșelătorie bine pusă la punct.

În după-masa zilei de ieri, în jurul orei 18.00, o femeie din municipiul Sibiu s-a prezentat la Poliția Municipiului Sibiu pentru a sesiza faptul că a fost înșelată prin metoda „accidentul”, prejudiciul creat fiind de 11.200 de lei.
Victima a relatat polițiștilor faptul că în data de 15 septembrie, în jurul orei 13.30,  a fost apelată pe numărul de telefon fix de o persoană de sex masculin care s-a prezentat „procurorul Cristian” și care a anunțat-o că ginerele său a fost implicat într-un accident rutier, respectiv că a lovit pe trecerea de pietoni o femeie, solicitându-i bani pentru intervențiile chirurgicale necesare. Femeia a înmânat unui bărbat necunoscut 11.200 de lei, iar câteva ore mai târziu a constatat că a fost înșelată.
Pentru a preveni victimizarea prin această metodă, poliţiştii sibieni recomandă atenţie întrucât păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecate în străinătate ori mutate în alte localităţi din ţară, care nu mai locuiesc cu ei.
Înşelăciunea poate avea următorul scenariu: o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea, sau în cazul de ieri, să suporte costurile unei intervenții medicale urgente și necesare.
Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu va recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi să nu daţi curs solicitării de a trimite bani. De asemenea, aveţi în vedere următoarele aspecte:
1. Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, dându-i un telefon! Solicitaţi cât mai multe detalii despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare! În acelaşi timp, apelaţii 112 pentru a cere asistenţă!  Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier.
2. În cazul unui accident, nu există noţiunea de plata a unor despăgubiri, decât în urmă unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.
3. Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil că acestea să va urmărească, să încerce să se împrietenească cu dv. şi să afle detalii Atenţie! Persoanele vizate sunt cele de vârsta a doua şi a treia, care se presupune că au bani şi rude care nu se află în proximitatea lor.
Pe ce se mizează:
– incapacitatea de a evalua veridicitatea situaţiei în stare de anxietate şi condiţii presante;
– incapacitatea de evalua raţional situaţia în stare de urgenţă;
– empatia şi compasiunea ridicate ale victimei, precum şi predispoziţia acesteia de a se încrede uşor în oameni. Foto: arhivă

Ultima oră

Comentariul meu