Școli cu probleme la Sibiu. Zeci de unități de învățământ cu lucrări neterminate sau fără autorizații

scoala rasinariLuni începe școala pentru peste 66.000 de copii din județul Sibiu. Cele 341 de unități de învățământ nu sunt însă toate într-o stare propice pentru acest lucru. Multe au probleme și lucrări neterminate.

Aproximativ 66.000 de copii din judeţul Sibiu vor reveni, luni, la şcoală, în 341 unităţi de învăţământ, dintre care 50 sunt în municipiul Sibiu. În majoritatea acestora, s-au făcut lucrări de igienizare a spaţiilor, iar unele şcoli au beneficiat de investiţii majore. Trei grădiniţe, trei şcoli şi un liceu din municipiu încep însă anul şcolar cu şantierele nefinalizate. Pe de altă parte, judeţul Sibiu este singurul din ţară unde toate unităţăile au autorizaţie sanitară de funcţionare, anunta news.ro. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Sibiu, în anul şcolar 2016 – 2017 sunt înscrişi 63.800 de copii în învăţământul de stat şi circa 2.200 în învăţământul particular. În judeţ, sunt 341 unităţi de învăţământ de stat cu personalitate juridică, cele mai multe fiind în cele două municipii ale judeţului: Sibiu şi Mediaş.
La toate unităţile, deschiderea anului şcolar va avea loc luni, aşa cum a stabilit Ministerul Educaţiei, chiar dacă nu peste tot s-au terminat lucrările.  Primăria Sibiu a finanţat în acest an lucrări de modernizare şi reparaţii la clădirile a 29 dintre cele 50 de unităţi de învăţământ administrate de municipalitate, valoarea totală a investiţiilor fiind de 8,2 milioane de lei. Majoritatea dintre aceste lucrări au fost executate pe parcursul verii, când elevii au fost în vacanţă.
“Numărul de lucrări desfăşurate anul acesta este semnificativ. Şi suma pe care am investit-o în clădirile unităţilor de învăţământ este mare – peste opt milioane de lei au fost alocaţi din bugetul local pentru îmbunătăţirea condiţiilor în care studiază elevii. Lucrările au fost bine coordonate astfel încât marea majoritate s-au încheiat în vacanţa de vară, iar cele care încă mai sunt în desfăşurare nu vor afecta cursurile”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Școli și grădinițe cu lucrări încă neterminate
S-au făcut lucrări ample de mansardare a unor clădiri, reabilitare a altora, montare de geamuri termopan, amplasarea de sisteme de supraveghere, reabilitarea instalaţiilor de apă sau încălzire, zugrăvirea faţadelor, construirea de garduri împrejmuitoare. La grădiniţele 5, 41 şi Elefănţelul Curios, şcolile 13, 21 şi I.L. Caragiale, dar şi la Colegiul Energetic lucrările nu sunt încă gata.
”La Grădiniţa nr. 5, mansardarea clădirii are termen de finalizare 20 septembrie. Parterul şi etajul grădiniţei sunt funcţionale, permiţând desfăşurarea cursurilor. La Grădiniţa Elefănţelul Curios, unde se realizează reabilitarea instalaţiei de apă curentă şi a celei electrice, se mai lucrează la instalaţia electrică până la sfârşitul lunii septembrie, dar grădiniţa este funcţională. La Grădiniţa nr. 41, se reabilitează instalaţia de apă curentă şi cea electrică şi se amenajează gardul. Se lucrează în continuare la reţeaua de apă, termenul de finalizare fiind jumătatea lunii octombrie, dar lucrarea nu afectează cursurile”, spun reprezenţanţii Primăriei Sibiu.
La Şcoala gimnazială nr. 21 se lucrează încă la reabilitarea gardului şi a porţilor de acces. Lucrarea va fi gata abia în noiembrie, dar pentru că se desfăşoară în exteriorul clădirii nu va afecta cursurile. La Şcoala I.L. Caragiale, se lucrează încă la instalaţia electrică, iar la Colegiul Tehnic Energetic se lucrează la reabilitarea racordului la canalizare. Şantierul se va încheia la sfârşitul lunii octombrie, dar este o lucrare exterioară şi nu va afecta orele. Cu toate acestea, elevii vor trebui să treacă prin şantier pentru a ajunge la clase.
Şcoala 13 este o lucrare aparte. Aici a fost construit un nou corp de clădire alcătuit din subsol, parter şi etaj. Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la 3.030.806 lei. Din această sumă totală, 1.176.464 lei au fost fonduri structurale, obţinute de Primăria Sibiu în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Partea mai mare de finanţare – 1,7 milioane de lei – a provenit din bugetul local al municipiului Sibiu.
“Pe lângă faptul că s-a câştigat spaţiu în plus, cel mai important beneficiu al acestui proiect este faptul că se elimină învăţământul în două schimburi. Începând din acest an şcolar, elevii şcolii nr. 13 vor învăţa într-un singur schimb, cel de dimineaţă”, a mai declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
În corpul nou, care comunică cu cel existent, au fost amenajate zece săli de clasă noi, un laborator de informatică şi un atelier, precum şi grupurile sanitare aferente.

Din bugetul local a mai fost alocată o sumă de 560.000 de lei pentru mobilarea cu bănci, scaune, dulapuri, cuiere şi table a noilor săli de clasă, pentru reabilitarea împrejmuirii unităţii de învăţământ şi a porţii de intrare, dar şi pentru execuţia branşamentelor noilor reţele de utilităţi şi montarea unui sistem de supraveghere video.
La ora actuală, se mai lucrează încă la montarea de grilaje şi copertine, însă se desfăşoară în exteriorul clădirii şi nu afectează cursurile.
La o grădiniţă din municipiul Sibiu, cursurile erau cât pe ce să înceapă abia la 1 octombrie. Unitatea a fost mansardată în acest an, iar constructorul a cerut de două ori prelungirea termenului de execuţie, din cauza modificărilor impuse de starea tehnică a clădirii.
„În data de 28.07.2016, costructorul a convocat comisia de recepţie, însă aceasta a constatat că lucrările nu erau finalizate. Recepţia s-a amânat astfel cu o lună, timp în care Serviciul Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ a verificat periodic stadiul lucrărilor. În 25.08.2016 comisia de recepţie s-a întrunit din nou, dar nici la această dată constructorul nu a finalizat lucrările”, au precizat reprezentanţii Primăriei Sibiu, la solicitarea News.ro.
De atunci însă, absolut toate autorităţile – Prefectură, Primărie, Inspectorat Şcolar – au insistat pe lângă constructor să finalizeze lucrarea, astfel încât şi copiii de la grădiniţa respectivă să poată reveni luni în clase.
Astfel, în 7 septembrie, lucrările au fost terminate şi s-a făcut recepţia finală.
”Toată lumea s-a mobilizat, şi conducerea unităţii, şi personalul, astfel încât se poate face deschiderea anului şcolar şi la Grădiniţa nr. 33”, a declarat corespondentului News.ro, Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Probleme și la Mediaș
În cel de-al doilea municipiu al judeţului Sibiu, la Mediaş, primăria a investit în această vară 870.000 de lei pentru lucrările la unităţile de învăţământ. Şi aici unele investiţii sunt finalizate, altele în curs de finalizare. Grădiniţa cu Program Prelungit “Micul Prinţ” a primit 27.500 de lei pentru lucrări de reparaţii la conducta de apă potabilă a unităţii, iar Şcoala Gimnazială “George Popa” a primit 160.000 de lei pentru reparaţii la curtea şcolii şi la terenul de sport. De peste 143.000 de lei a beneficiat Şcoala Gimnazială numărul 7 Mediaş pentru asfaltarea curţii şcolii, iar Şcoala Gimnazială C.I. Motaş a primit 350.000 de lei pentru lucrările de asfaltare care urmează să se desfăşoare la curtea şcolii.
Suma de 81.000 de lei a fost alocată Şcolii Gimnaziale “Hhermann Oberth” pentru înlocuirea vechilor geamuri cu unele termopan şi pentru achiziţionarea unor obiecte de inventar, iar Liceul Teoretic “Axente Sever” din oraş a beneficiat de 109.000 lei pentru efectuarea lucrărilor de hidroizolaţie verticală la demisolului corpului E.
De asemenea, toate unităţile de învăţământ din oraş au beneficiat de lucrări de igienizare, la cele mai multe acestea fiind finalizate. Acolo unde încă se mai lucrează, municipalitatea a promis că lucrările se vor încheia în prima săptămână de şcoală sau sunt lucrări care nu vor afecta efectiv desfăşurarea orelor.
Inspectorul şcolar general Ştefan Firu a anunţat că toate unităţile din judeţul Sibiu au autorizaţie sanitară de funcţionare, fiind, de altfel, singurul judeţ din ţară aflat în această situaţie. Acest lucru a fost posibil datorită dotării cu dozatoare de apă şi pahare de unică folosinţă, forarea de puţuri pentru apă cu care copiii să se spele pe mâini şi amenajarea unor fose septice.
„Consiliile locale au făcut eforturi şi au găsit această soluţie, s-au încheiat contracte de furnizare a dozatoarelor de apă şi paharelor de unică folosinţă, iar această soluţie a fost agreată şi de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu”, a declarat Ştefan Firu.
Reprezentanţii DSP Sibiu spun că în unele situaţii această autorizaţie a fost emisă „pe propria răspundere”, până la remedierea unor neconformităţi şi că va exista un al doilea control la unităţile respective.
„În Judeţul Sibiu, toate unităţile de învăţământ sunt autorizate. Există situaţii în care se acordă autorizaţie pe propria răspundere, în cazul în care sunt prezente anumite neconformităţi care vor fi rezolvate după un plan de conformare, până la recontrol”, a declarat Krisztina Gaal, purtător de cuvânt al DSP Sibiu.
Palatul Copiilor din Sibiu este singura clădire inclusă în sistemul educaţional sibian care nu este autorizată sanitar, dar nu este o unitate de învăţământ în sensul clasic.
„Aici, toaletele nu sunt separate pentru fete şi băieţi. Este însă o clădire retrocedată în care noi nu putem face nicio investiţie. Oricum, acolo avem contract de închiriere cu Parohia Evanghelică şi se reînoieşte lunar”, a mai spus Firu.
De altfel, inspectorul şcolar general nu a putut preciza care va fi soarta Palatului Copiilor din Sibiu, o instituţie cu o problemă locativă de câţiva ani, singura care nu a avut autorizaţie de funcţinare nici în anul şcolar trecut, deşi peste două mii de profesori şi copii fac aici diferite cursuri.

Zeci de școli fără autorizație la incendiu
Pe de altă parte, 41 dintre unităţile şcolare sibiene nu au autorizaţie de securitate la incendiu.
„Nici nu ştiu când o vor obţine pentru că este o întreagă aventură, sunt mai mulţi la mijloc, nu ştiu dacă primăriile vor reuşi să acceadă la banii necesari pentru a face modificările necesare”, spune inspectorul şcolar general, Ştefan Firu. Unităţile care nu au autorizaţie ISU sunt 12 din municipiul Sibiu, două din Răşinari şi câte una din Mediaş, Ocna Sibiului, Agnita, Avrig, Copşa Mică, Miercurea Sibiului, Sălişte, Tălmaciu, Târnava, Bazna, Bîrghiş, Brateiu, Dîrlos, Laslea, Loamneş, Ludoş, Marpod, Mihăileni, Moşna, Nocrich, Orlat, Roşia, Şeica Mare, Şelimbăr, Şura Mică, Tilişca şi Vurpăr. Anul şcolar 2016 – 2017 începe în judeţul Sibiu cu circa 4.500 de dascăli angajaţi în sistem, dintre care peste 3.300 profesori titulari şi aproximativ 1.050 de suplinitori calificaţi. În plus, îşi vor continua munca la catedră 135 de profesori pensionari. „Nu avem catedre în pericol de a nu fi ocupate. Toate posturile vor fi ocupate, chiar şi cu personal necalificat”, anunţă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar.
În anul şcolar care stă să înceapă vor fi 35 de săptămâni de şcoală. Vacanţa de iarnă va avea 24 decembrie 2016 şi 8 ianuarie 2017. În 3 februarie, se va încheia primul semestru şi, după o vacanţă de o săptămână, va începe semestrul al doilea, cu durata de 16 săptămâni. Vacanţa de primăvară va fi în perioada 19 aprilie 2017 – 30 aprilie 2017, iar vacanţa de vară o să înceapă în 17 iunie. „Şcoala altfel” se va desfăşura într-o perioadă de cinci zile lucrătoare consecutive, în funcţie de cum decide fiecare unitate de învăţământ, însă respectând anumite intervale stabilite de Ministerul Educaţiei. Sursa: news.ro

Ultima oră