… și sibianul nu pare a fi pregătit să-l primească! Cât de mult mi-aș dori să nu fie așa, ceva nu mă lasă să fiu optimist. De aceea, nu cred că începutul lunii noiembrie va însemna și demararea cu succes a marii operațiuni de colectare selectivă a deșeurilor. Am vizitat site-ul sibiulcolecteaza.ro și m-a uimit mulțimea activităților întreprinse, în ultimii ani, în cadrul proiectului „SIBIUL RECICLEAZĂ / Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Sibiu”. Am văzut imagini cu viitoare rampe din județ, am citit despre condițiile colectării selective și multe alte informații importante despre această activitate ce poate face diferența între noi și alții. Cum se explică, însă, lipsa unei campanii susținute pe o perioadă lungă de timp, de pregătire și informare a oamenilor, pentru înțelegerea și adoptarea acestui concept modern de gestionare a deșeurilor? Cineva trebuia să se ocupe și de asta.  Altfel nu văd cum, în ce ritm și cu ce rezultate va fi implementat proiectul, de la care mă aștept la multe schimbări în viața socială a sibienilor, dar și în mentalitățile lor.

INFORMAȚIE DE PRESĂ (primele zile din septembrie 2016 ): „De la începutul lui noiembrie, în municipiul Sibiu, orașele Cisnădie și Ocna Sibiului și în alte 19 comune din zona I a județului, deșeurile vor fi colectate selectiv. Sibienii vor trebui să precolecteze deșeurile în cinci fracții, iar de ridicarea și transportul acestora se va ocupa un singur operator: SC Soma SRL. Care s-a angajat prin contract inclusiv să spele, dezinfecteze și să parfumeze containerele de gunoi. Societatea Soma SRL, din Bacău, a fost angajată să colecteze și transporte deșeurile pentru o perioadă contractuală de opt ani, în urma unei proceduri de atribuire organizată de autoritățile județene. Contractul a fost semnat la începutul lui august, iar până la începutul lui noiembrie, cei de la Soma SRL sunt în perioada de mobilizare. În acest timp, firma băcăuană va trebui să își amenajeze baza, să angajeze oameni, să aducă noile autospeciale, să împartă recipientele destinate precolectării, să pregătească sistemul informatic și manualele de calitate și de mediu. După această perioadă de mobilizare de 60 de zile, autoritățile județene (reprezentante de ADI Eco Sibiu) vor realiza un audit și, în urma celor constatate, vor emite ordinul de începere a lucrărilor. Adică de colectare și transport a deșeurilor  (subl.m.)”.

Trec peste faptul că, în presa locală, a fost „omisă” sursa acestei informații. Ca și când chiar și un reporter de teren putea s-o redacteze fără probleme. Însă, o afirmație de genul „sibienii vor trebui să precolecteze deșeurile în cinci fracții (…)” arată că sursa este din zona cunoscătorilor acestui subiect. Dar, cine crede că o astfel de informație este suficientă pentru ca, peste mai puțin de două luni, tot sibianul să știe în câte „fracții” trebuie să-și preselecteze gunoaiele se înșală amarnic. Trăiește în altă galaxie. O campanie de pregătire a oamenilor nu înseamnă un simplu comunicat de presă. Nemaivorbind că viitorul le-ar putea impune oamenilor schimbări semnificative în modul lor de viață.

O ÎNTÂMPLARE ADEVĂRATĂ. Săptămâna trecută, un vecin mi-a relatat vădit contrariat discuția pe care a purtat-o, la rampa de gunoaie din cartierul Ștrand, cu un om al legii care părea pus s-o păzească. Vecinuˈ tocmai încercase să depoziteze niște resturi vegetale din propria-i curte, când a fost oprit sec de polițistul local: „Rampa s-a desființat și nu mai puteți aduce decât gunoi menajer”. Bine, dar cu astea ce fac?, a venit întrebarea adresată organului aflat în exercițiul funcțiunii. Cum era de așteptat, o asemenea discuție nu fusese prinsă în ordinul de zi, drept aceea polițistul a ridicat din umeri. Iar vecinuˈ a rămas interzis, chiar dacă acasă avea formularul pentru „DECLARAȚIA DE IMPUNERE”, privind viitoarea taxă de salubrizare. Așadar, pe partea de obligații, sibianul nostru a fost informat. Dar pe cea informativă, nici poveste. Întrebarea lui: unde-mi duc, dˈle, gunoiul din curte?, a rămas în bătaia destinului. Într-adevăr, la rampa din Ștrand se lucrează din greu, în timp ce vechile tomberoane supraîncărcate stau bine mersi aliniate pe una din aleile din apropiere. NICI UN PANOU NU ANUNȚĂ CE SE ÎNTÂMPLĂ ACOLO! Parcă asta spune regula că trebuie să existe, când se deschide un șantier…

După o scurtă documentare, am realizat că „Selectivul”, proiect cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, stă foarte bine la capitolul informații disponibile… pe internet. În realitate este prea puțin cunoscut. Și este gândit în beneficiul sibienilor, nu-i așa? Sunt convins că multora dintre ei le va trebui o adevărată campanie publicitară (fluturași, panouri, articole de presă, emisiuni radio-tv, voluntari pentru mersul din ușă-n ușă etc.), până când se vor dumiri ce-i cu „Selectivul” ăsta. Dar, cum la noi totul e posibil, n-ar fi deloc surprinzător să aflăm că exact pentru o asemenea campanie nu mai sunt bani. Poate chiar odată cu comunicatul apărut deja, primit pe „surse”, s-o fi terminat bugetul pentru publicitate…

ÎN LOC DE CONCLUZII. Dacă până l noiembrie, totul e lăsat numai pe seama „mobilizării” firmei colectoare (vezi informația de presă de mai sus), cât de puțini (și puțin informați) vor fi sibienii, despre ce-i așteaptă începând cu  iarna ce vine? Mă aștept la o poveste tristă de Crăciun, cu urmări de lungă durată. Cât despre auditul pe care îl vor întocmi „autoritățile județene ”, nu știu, zău, dacă va mai conta la ceva.

Ultima oră

Comentariul meu