două seri de film documentar, despre cele mai mici locuințe din lume

urbaneye la sibiu UrbanEye, festivalul care vorbește despre viața urbană prin intermediul filmului, vă invită la două proiecții în Sibiu, în cadrul Arhitectura.6, eveniment bienal de arhitectură. Cele două documentare au fost proiectate inițial în ediția din 2015 a festivalului, care a avut loc la București, și au fost printre preferatele publicului.

 

Vineri, 9 septembrie, la Librăria Habitus (Piața Mică nr. 4), de la ora 19:00, spectatorii vor urmări documentarul HEY NEIGHBOUR! (Turcia, 2014, 54’).

“Oamenii locuiesc în rând acum” afirmă în film una dintre casele obișnuite din Istanbul despre clădirile de apartamente care au început să o înconjoare. Într-un oraș în care linia orizontului se schimbă de la o stradă la alta, oamenii care aleg să trăiască în continuare în case tradiționale nu îi pot înțelege pe cei care aleg să trăiască în turnuri înalte. Și nici vice-versa. Care este diferența între un mod de locuire pe orizontală și unul pe verticală? Ce se întâmplă când acestea sunt “vecine”? Trailerul filmului poate fi urmărit aici. HEY NEIGHBOUR este vorbit în limba turcă și are subtitrare în limba română și engleză.

 

Sâmbătă, 10 septembrie, la ASTRA Cinema, Muzeul de Etnografie „Franz Binder” (Piața Mică nr.11), de la ora 19:00, va fi proiectat filmul MICROTOPIA (Suedia, 2013, 52’). Filmul prezintă soluții pentru locuirea minimală, mobilă sau flexibilă. În același timp ridică diferite întrebări: cum schimbăm modul în care trăim pentru a răspunde necesităților contemporane? Cum putem ocupa cât mai puțin loc? E locuirea în spații foarte mici o utopie? Trailerul filmului poate fi urmărit aici. MICROTOPIA este vorbit în limba engleză și are subtitrare în limba română.

Intrarea este gratuită în ambele seri.

Ultima oră

Comentariul meu