Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Arhetipuri: datini, muzică, rost”, organizează în perioada 10-11 septembrie 2016 cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Tarafuri şi Fanfare.
Sâmbătă şi duminică, vizitatorii Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului vor redescoperi istorisiri cu totul speciale din lumea satului de ieri, păstrate cu grijă, peste ani, de bătrâni muzicanţi veniţi aici din toate colţurile ţării.
Începând din acest an, Festivalul Tarafuri şi Fanfarere conturează atmosfera târgurilor de odinioară: cu muzicanţi, cu meşteri populari, dar şi cu bucate alese pregătite de socăciţe iscusite.
”Festivalul Tarafuri şi Fanfare este o manifestare de credinţă care confirmă faptul că muzica tradiţională din vetrele satelor noastre încă îşi poartă menirea prin bătrânii muzicanţi. Aceştia pot încă explica rostul cântecelor bătrâneşti şi legătura lor cu satul tradiţional care s-a transformat după vremuri. Ei vor zice cântece de joc, de dragoste, de jale, hore, sârbe, doine şi balade, cântece lirice, de lume. Festivalul Tarafuri şi Fanfare este o întâlnire emoţionantă cu numeroşi purtători de tradiţii care au ce povesti!”, a declarat Lucian Robu, muzeograf C.N.M. ASTRA.
În Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, pe 10 şi 11 septembrie 2016, începând cu ora 12, la scena de pe lac şi la Târgul de ţară, vor susţine prestaţii pe viu Taraful din Băbiciu (Olt), Nea Titi Burcea, lăutarul din Băduleasa (Teleorman), Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea (Alba), Fanfara din Turnişor (Sibiu), Mihai şi Firuţa Moldovan, de pe Valea Idicelului (Mureş), Fluieraşii din Polovragi (Gorj) şi tinerii sibieni “Fluier verde”. În acelaşi cadru vor susţine ateliere meşteşugari tradiţionali cum sunt Daciana Ungureanu (artă decorativă, Gorj), George Dumitru (ţest, Teleorman), dar şi meşteri care construiesc instrumente muzicale.
Totodată, Comunitatea din Vinerea va sosi în Dumbravă cu multe poveşti: din „Câmpul Pâinii”, despre rânduială, port, joc, gastronomie. Din acest an, Festivalului Tarafuri şi Fanfare i se alătură şi Doina Lavric Parghel, a cărei voce emoţionantă, însoţită de sunetul cobzei sale şi de poveşti arhaice aduse de pe plaiuri bucovinene, va completa imaginea satului de odinioară.