Prima expoziție din România cu fotografii realizate în timpul intervențiilor chirurgicale estetice, va fi vernisată vineri

Gentle Violence_img-1Gentle Violence – Faces of Change, prima expoziție din România cu fotografii realizate în timpul intervențiilor chirurgicale estetice, va fi vernisată vineri, 9 septembrie, începând cu ora 17:00, la Muzeul de Artă Contemporană (Sibiu, str. Tribunei, nr. 6) din cadrul Muzeului Național Brukenthal. Pornind de la cazul unor pacienți care au recurs la chirurgie plastică, expoziția sondează corpul și reprezentările proiectate asupra lui prin prisma conceptului de identitate (percepție asupra sinelui) cu mijloace audio, video și fotografice.

Prima expoziție din România cu fotografii realizate în timpul intervențiilor chirurgicale estetice, va fi vernisată vineri

Fotografiile sunt realizate de Cristina Bobe, artist vizual, în timpul intervențiilor chirurgicale desfășurate de dr. Adriana Radu (Life Memorial Hospital, București), dr. Horia Siclovan (MedLife Genesys, Arad) și dr. Dragoș Zamfirescu (Clinica Zetta, București). Fotografiile prezintă, pe de o parte, portrete ale pacienților surprinse pe parcursul intervențiilor, iar pe de altă parte, momente specifice din timpul operațiilor estetice prin care aceștia au trecut – rinoplastii, abdominoplastii, liposucții, implanturi cu silicon și schimbare de sex. Fotografiile sunt animate de Paul Lupașcu, motion designer, și transpuse în sunet de Sebastian Florea, sound designer. Curatorul expoziției este Laura Coltofean, muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal.

 

Cristina Bobe este inițiatoarea primei platforme online de fotografie medicală din România – www.fotografiemedicala.ro. Artista își propune prin acest proiect să integreze arta în spitalele din România, ca o componentă cu un impact pozitiv asupra stării de sănătate fizice și psihice a pacienților.

 

„În ediția de anul acesta a expoziției Gentle Violence, sala de operație va primi o funcție nouă, aceea de <muzeu al corpului în schimbare>. Corpurile pacienților sunt prezentate ca exponate sau ca obiecte de artă. Din acest motiv, ele sunt surprinse în timpul unei schimbări exterioare, care le va sculpta și personalitatea. Nu urmăresc procesul în sine al schimbării, ci mai degrabă deconstruiesc dinamica schimbării și prezint fragmente ale ei prinse în fotografii care fac trimitere la diferite idealuri de frumusețe sau lucrări din istoria artei, care este tot o istorie a frumuseții. Portretele sunt aproape toate încadrate pe un fundal negru. Asta introduce și ideea de moarte, pentru că schimbarea presupune moartea unei identități, dar și pentru că a reprezenta corpul ca obiect de artă înseamnă a-l considera mort, crezând în același timp în transfigurarea sa, spune Cristina Bobe.

 

Expoziția va putea fi vizitată până la data de 9 octombrie.

Proiectul Gentle Violence a debutat în 2014, la Muzeul Național Brukenthal, cu o primă expoziție (Gentle Violence – The  Heart) dedicată inimii și chirurgiei cardiovasculare, iar în 2015 a fost prezentată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Photo Romania.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică