Pacienții cu afecțiuni cardiace sau care au suspiciunea unui astfel de diagnostic pot beneficia gratuit de procedura de coronarografie şi de montare a stentului, în cazul în care aceasta din urmă se impune, la Spitalul European Polisano din Sibiu, procedurile fiind decontate prin programul național finanțat de Casa de Asigurări de Sănătate.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bolile de inimă sunt principala cauză de mortalitate la nivel mondial, în fiecare an fiind înregistrate peste 17 milioane de decese din această cauză. Și în România, afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces. De altfel, țara noastră se află pe primul loc, la nivelul Uniunii Europene, după numărul de decese cauzate de afecțiunile cardiovasculare.
În ultimii 3 ani, peste 3.000 de pacienți au beneficiat de coronarografie, în cadrul Spitalului European Polisano, din care peste 40% au necesitat angioplastie coronariană cu implantare de stent.
Spitalul din Sibiu dispune de o linie de gardă permanentă pentru urgenţele din sfera cardiovasculară, iar Echipa Inimii – Heart Team, ce reunește echipa Centrului de Cardiologie Intervențională, precum și echipa Centrului de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, poate efectua toate tipurile de intervenții, de la implantarea unui stent de ultimă generație, bypass, protezare sau plastie valvulară, implantare de endoproteză aortică, stimulator cardiac, ablație de aritmii complexe și până la terapie valvulară minim invazivă sau cu valve transcateter.
„Vin la Sibiu pacienţi din toată ţara, pentru că am reușit să creăm acest centru de excelenţă multidisciplinar, în jurul Echipei Inimii, ce poate trata orice afecţiune din sfera cardiovasculară. Atunci când stentarea nu este o opțiune, pacienţii noştri pot beneficia de serviciile Centrului de Chirurgie Cardiovasculară, al cărui statistici arată că în spitalul nostru rata de mortalitate şi rata de infecţie este de 0% în cazul intervenţiilor de bypass”, a declarat dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică și directorul medical al spitalului.
Dr. Nicolae Florescu şi dr. Alexandru Voican, medici cardiologi intervenționiști primari, cu o vastă experiență în domeniu, sunt cei care realizează coronarografiile şi montările de stent, în cadrul acestui program național. Pacienții cu afecţiuni cardiace sau cei care suferă un infarct miocardic şi ajung la Serviciul de Urgenţă al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, pot beneficia de stentare gratuită, la Spitalul European Polisano, dacă cer să fie transferaţi aici sau dacă sunt îndrumaţi de către medicul de familie sau cardiolog.
Ce este coronarografia?
Coronarografia este o metodă invazivă ce permite vizualizarea directă a arterelor care hrănesc mușchiul inimii (numite și artere coronare). Prin coronarografie, medicul cardiolog intervenționist identifică într-o manieră precisă existența îngustărilor arterelor coronare, extensia și severitatea acestora. Aceste îngustări ale arterelor inimii pun pacientul în pericol de infarct. În urma diagnosticului, medicul alege metoda optimă de tratament, care poate fi medicamentos, intervențional – respectiv dilatarea arterelor inimii cu balonaș și/sau stent sau chirurgical, de bypass aorto-coronarian.
Când este indicată această procedură?
Coronarografia este recomandată atunci când pacienții prezintă factori de risc cardiovascular – fumat, diabet zaharat, hipertensiune arterială, colesterol crescut sau celor care au suferit un infarct miocardic sau un “pre-infarct” (angină instabilă). Simptomele cele mai frecvente sunt durerile toracice anterioare persistente la efort, frig sau în repaus (angină pectorală), leșinul sau pierderea cunoștinței la efort, amețeli, senzație de sufocare sau modificările care apar la evaluările non-invazive (electrocardiogramă de repaus sau la efort anormale).
Programul național de coronarografie și stentare
În cadrul Spitalului European Polisano, coronarografia şi implantarea de stent sunt gratuite, pacientul urmând să achite doar consultația cardiologică și serviciile de spitalizare. Cei care doresc mai multe informații pot apela numărul de call center 021.9383 sau pot cere medicului de familie sau cardiolog să fie trimişi la Spitalul Polisano.