Odinioară mândria României, Transfăgărășanul a ajuns să fie fără voia sa, locația care ne face reclamă proastă printre turiștii străini. Vinovați de acest lucru sunt turiștii care ajung în zonă și aruncă gunoaie peste tot. Așa se face că acum drumul care traversează Carpații prin Bâlea Lac e plin de mizerie. Turiștii străini ne bat obrazul pe bună dreptate și spun că aici ”e plin de idioți”.
Daca in Bucegi autoritatile ne-au spus clar ca nu vor sa puna cosuri ca sa nu se adune si mai multe resturi, in Fagaras, la peste doua mii de metri, Inspectorul Vacanta de la Știrile Pro TV a vazut tomberoane pe care nu le goleste nimeni.
Transfagarasanul si Balea Lac sunt un brand de tara. Drumul care duce la peste doua mii de metri altitudine atrage mii de vizitatori in cele cinci luni in care e deschis. Multi vin din strainatate ca sa vada aceste locuri splendide, care sunt pline insa de gunoaie. Salvamontistii incearca sa adune resturile lasate de turisti, care descopera ca tomberoanele sunt mereu pline pentru ca autoritatile nu le golesc la timp.
Balea Lac este locul ideal pentru racoare, mai ales in zilele toride. Temperatura nu depaseste aici 16 grade Celsius. Doar ca pentru o gura de oxigen si o duminica pe varf de munte pretul e mare: cateva ore petrecute in coloana. Mare noroc insa cu peisajul intesat de brazi si stanci. Altfel oricine si-ar pierde rabdarea de la Cartisoara in sus. Odata ajunsi la destinatie, dupa mai bine de doua ore de stat in coloana, urmeaza aventura parcarii. Sunt doar doua locuri amenajate, unde pot intra maximum 250 de masini, iar taxa e de patru lei pe ora.
Uiti de toate, si de drum, si de parcare cand dai cu ochii de mancare. 30 de tarabe, dintre care unele pline ochi cu pastrama de oaie, carnaciori de vita, carnati picanti, muschiulet, cotlet de porc, branzeturi, cascaval afumat, cas de oaie si de vaca, dar si cas impletit, te fac sa-ti fie foame pe loc.Frumusetea locului e fara margini. Doar omul il strica. Zona e plina de gunoaie din cauza celor care nu nimeresc tomberonul, dar si din cauza autoritatilor care uita sa le goleasca.
Si pierdem mult din cauza asta! Ne stricam si vacantele si imaginea in afara tarii, pentru ca zona atrage straini ca un magnet.
„Ce nu imi place e ca am urcat un pic mai sus sa fac niste poze si poti gasi o gramada de gunoaie lasate. Asta e un lucru trist! Din pacate unii se gandesc ca oricum nu vor mai reveni aici. Si ma scuzati ca zic asta, dar e plin de idioti in jur care nici macar nu apreciaza ce au”, spune Richie, turist din Germania.
La cabane, din nou rabdare. Terasele sunt pline, iar locuri in restaurante, putine. Cine vrea sa ramana peste noapte intr-una din cele doua cabane de pe lac va plati 260 de lei pe noapte pentru o camera dubla. Cei care vin cu cortul pot campa tot aici pentru numai 15 lei pe noapte. Pentru pastrarea curateniei, comerciantii si cabanierii au un contract cu o firma de salubrizare din orasul Victoria, Brasov. Chiar daca sunt zeci de pubele, acestea devin intr-adevar neincapatoare atunci cand e puhoi de lume sus, la Balea. Si totusi asta nu e o scuza. Nu e normal ca salvamontul sa ajunga sa stranga mizeria din zona.
Sursa: stirileprotv.ro