prognoza meteo pentru următoarele trei luni. octombrie se anunță mai călduros ca de obicei

piata mare sibiu centru primariaAdministrația Națională de Meteorologie a făcut publice luni estimările pentru evoluția vremii în următoarele trei luni în România. Dacă septembrie se anunță a fi deficitar în precipitații, octombrie pare că o să fie mai călduros ca de obicei. În noiembrie ne apropiem de valori normale pentru această lună din an.

Meteorologii estimează o vreme mai caldă decât în mod normal în luna septembrie, în special în sud-estul țării, și în octombrie în majoritatea regiunilor, reiese din prognoza de specialitate valabilă pentru intervalul septembrie – noiembrie 2016, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), conform agerpres.ro. În sud-estul țării, precipitațiile vor fi deficitare în septembrie și apropiate de normă în octombrie.

Septembrie deficitar în precipitații
Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna septembrie este de 14,8 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010. Pe regiuni, normele climatologice pentru temperatura medie sunt, în perioada analizată, de până la 15 grade Celsius în Maramureș, respectiv de până la 19 grade Celsius în Dobrogea.
Media multianuală a precipitațiilor în septembrie este de 55 litri/metrul pătrat. Cele mai mari cantități de precipitații sunt în Crișana (până la 78 litri/metrul pătrat) și Maramureș (până la 77 litri/metrul pătrat).

Cald în octombrie
Pentru octombrie, vremea se anunță, de asemenea, mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a teritoriului, iar cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de normă în sud-estul și local în sudul țării, iar în restul teritoriului vor avea o tendință spre excedent.
Media multianuală a lunii octombrie este de 9,6 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii sunt înregistrate, potrivit normelor climatologice, în zona Transilvaniei (până la 10 de grade), iar valori termice medii mai ridicate în Dobrogea (până la 14 grade).
În privința precipitațiilor, media multianuală lunară, conform măsurătorilor, este de 43,5 litri/metrul pătrat în octombrie iar cele mai mari cantități de precipitații sunt în Maramureș (până la 68 litri/metrul pătrat) și cele mai reduse în Dobrogea (până la 41 litri/metrul pătrat).

Noiembrie mai rece
Pentru noiembrie, estimările indică temperaturi apropiate de normă în cea mai mare parte a țării, posibil mai ridicate, local, în sud, sud-est și vest. Media multianuală a lunii este de 3,8 grade Celsius iar cele mai scăzute temperaturi medii sunt înregistrate, de regulă, în Transilvania și Moldova (până la 5 grade Celsius) iar cele mai mari în Dobrogea (până la 8 grade Celsius).
Cantitățile totale de precipitații se vor încadra, în general, în normele climatologice în regiunile sud-estice și sudice, iar în rest vor putea fi excedentare. Media multianuală a lunii este de 41,5 litri/metrul pătrat, iar cele mai mari cantități de precipitații sunt în Oltenia (până la 81 litri/metrul pătrat) și cele mai reduse în Dobrogea (până la 46 litri/metrul pătrat).
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Ultima oră

Comentariul meu