VIDEO Numărul românilor decedați în Italia a ajuns la șase. Încă 17 sunt dați dispăruți

cutremur in italiaVești triste vin din Italia. Din nefericire numărul românilor decedați în urma cutremurului de miercuri dimineață crește de la o zi la alta. Ministerul Afacerilor Externe anunță că numărul decedaților a ajuns la șase.

Potrivit unui comunicat MAE, referitor la cei 5 cetățeni români răniți și internați în spitale din proximitate, medicii curanți au comunicat Ambasadei României la Roma că starea acestora este momentan stabilă, viața nefiindu-le pusă în pericol, anunta agepres.ro. „Continuă demersurile pentru identificarea altor 17 cetățeni români dați dispăruți. Verificările în acest sens se efectuează în permanentă coordonare cu autoritățile italiene competente”, se mai arată în comunicatul citat. MAE reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia — (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna — (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
Potrivit unui comunicat MAE transmis, vineri, AGERPRES, referitor la cei 5 cetățeni români răniți și internați în spitale din proximitate, medicii curanți au comunicat Ambasadei României la Roma că starea acestora este momentan stabilă, viața nefiindu-le pusă în pericol.
„Continuă demersurile pentru identificarea altor 17 cetățeni români dați dispăruți. Verificările în acest sens se efectuează în permanentă coordonare cu autoritățile italiene competente”, se mai arată în comunicatul citat.
MAE reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia — (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna — (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Peste 360 de răniți și sute de dispăruți
Potrivit Protecției Civile italiene, 365 de persoane rănite au fost internate în spitale. La mai mult de 48 de ore după tragedia din această zonă montană slab populată, în care cel puțin trei sate au fost parțial distruse, rămâne neclar numărul exact al persoanelor dispărute. Populația acestor sate turistice pitorești se triplează sau se cvadruplează vara, ceea ce face dificilă evaluarea numărului de persoane prezente la fața locului în momentul cutremurului. Primarul din Arquata del Tronto, Aleandro Petrucci, a lansat un apel la toți supraviețuitori care au părăsit satul, unul dintre cele mai afectate, că ajute la calcularea numărului de dispăruți. Italienii s-au întrebat de ce este atât de greu de făcut un bilanț al victimelor umane, notează AFP. În anul 2009, cutremurul le la L’Aquila, nu departe de zona seismului de miercuri, a făcut peste 300 de morți. Dar a fost vorba despre un oraș cu de zeci de mii de locuitori. Italienii au fost șocați în special de cazul școlii din Amatrice, renovate în 2012 pentru a fi adaptată la normele anti-seismice și redusă acum la un morman de moloz de cutremurul de miercuri. O anchetă a fost deschisă de către procurorul din Rieti, oraș din apropiere de locul seismului, pentru a evalua posibila deturnare de fonduri din Amatrice și din alte sate afectate.
Conștient de aceste întrebări, prim-ministrul italian Matteo Renzi a anunțat joi lansarea planului „Casa Italia”, destinat să facă prevenție în acest domeniu, ca punct central de acțiune al guvernului său. „Italia trebuie să aibă o viziune care nu se limitează la gestionarea situațiilor de urgență”, a explicat el în fața presei, dupa o ședință a Cabinetului. Renzi a subliniat că în materie de protecție anti-seismică, pentru Italia, care deține cele mai multe monumente din patrimoniul mondial UNESCO, nu este o temă ușor de rezolvat. Cutremurul de miercuri a deteriorat sau distrus 293 de clădiri cu valoare culturală, potrivit ministrului culturii Dario Franceschini.
Guvernul a declarat, de asemenea, joi stare de urgență în zonele afectate și a deblocat o primă tranșă în valoare de 50 milioane de euro pentru gestionarea acestei situații.
Joi după-amiază un nou seism, mai puternic decât celelalte replici de după marele cutremur de miercuri, a provocat clipe de anxietate, mai ales datorită faptului că a determinat distrugerea unor case și a ridicat praful în centrului istoric din Amatrice.

video
play-sharp-fill

Ultima oră