deficit de medici la spitalul județean sibiu. unde este cea mai gravă situație

spital1Romania se confruntă actualmente cu o criză serioasă în ceea ce privește gradul de ocupare al locurilor de muncă în sistemul sanitar. Practic fiecare mare spital din județele țării se confruntă cu o lipsă acută de medici specialiști. Și la Sibiu situația este aproape la fel.

O radiografie a sistemului de Sănătate din România arată că nu există judeţ în care să nu fie posturi libere pentru medici, anunta mediafax.ro. Unele sunt scoase la concurs chiar şi a treia oară, altele sunt acoperite de medicii rămaşi prin ture prelungite. Realitatea arată că mirajul muncii în străinătate a acaparat un sistem care oricum nu era sănătos. Şi chiar dacă văd dezastrul, autorităţile nu cunosc metodele şi nu au pârghiile necesare prin care să oprească exodul medicilor. “Este o hemoragie de medici, dincolo de orice altceva, vom avea o problemă masivă cu exodul medicilor. În niciun sector omul nu este la fel de important precum este în Medicină. Sunt oraşe în care specialităţi întregi nu sunt reprezentate, pur şi simplu nu au medici”, recunoaşte chiar ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu are deficit de medici de urgenţă, acesta fiind cel mai mare număr de posturi scoase la concurs – şapte , însă este nevoie şi de medici neuroghirurgi, fizioterapeuţi, radiologi şi infecţionişti.
„Faţă de posturile aprobate, următoarele specialităţi sunt deficitare, în sensul că am publicat posturile la concurs şi nu au venit candidaţi: Secţia Clinică Neurochirurgie – două posturi, Medicină Fizică, Balneologie şi Recuperare Medicală – un post, Unitatea de Primiri Urgenţe – 7 posturi. Totodată, în momentul de faţă avem publicate pentru concurs următoarele posturi vacante: Secţia Clinică Boli Infecţioase – două posturi şi Radiologie şi Imagistică Medicală – un post”, a declarat Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Potrivit datelor oficiale, pe harta României este greu să găseşti în momentul de faţă un spital cu toate posturile ocupate. Chiar ministrul Sănătăţii anunţa că în Bucureşti sunt 6.700 de posturi vacante, în Ialomiţa 44% din posturile din sistemul de Sănătate sunt neocupate, în Călăraşi – 42%, în Tulcea – 40%.
În total, aproximativ 13.000 de medici lipsă, o cifră echivalentă cu cea a cadrelor medicale plecate în străinătate la muncă. sursa: mediafax.ro

Ultima oră

Comentariul meu