concurentii de la red bull romaniacs, donatie importanta pentru copiii prematuri din sibiu

concurentii de la red bull romaniacs, donatie importanta pentru copiii prematuri din sibiu

Concurentii de la Red Bull Romaniacs au strans pentru Asociatia Baby Care sub egida „Enduto for Romania”, aproximativ 27.000 de lei, in cadrul unei actiuni ce a avut loc in timpul competitiei avuta loc la Sibiu luna trecuta.
Ediția 2016 a Red Bull Romaniacs a adus la start concurenți bătăioși și inimoși dar și un nou proiect caritabil sub egida ‘Enduro for Romania’. Concurenți din toate colțurile lumii au fost invitați să contribuie cu echipamente uzate în cadrul unui târg ce a fost amenajat pe bulevardul Corneliu Coposu în timpul prologului competiției. Echipamentele și suvenirurile oferite de echipa Red Bull Romaniacs au fost scoase la vânzare în scopul de a aduna o sumă de bani care să fie apoi donată Asociației Baby Care pentru proiectul de detectare precoce a malformațiilor congenitale ale inimii în maternitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
Proiectul implică achiziționarea de pulsoximetre și consumabile necesare depistării precoce a malformațiilor congenitale ale inimii, precoce, încă de la naștere. Dat fiind că în maternitatea din Sibiu sunt îngrijiți aproximativ 2700-2800 de nou-născuți în fiecare an, estimăm că suma de 26.675 lei colectată la târgul de echipamente și suveniruri va asigura desfășurarea acestui proiect pentru aproximativ 3 ani. Astfel, generozitatea concurenților, spectatorilor și organizatorilor va ajuta la evaluarea a aproximativ 8000 de nou-născuți.
Malformațiile congenitale ale inimii sunt cele mai frecvente anomalii congenitale detectate la vârsta de nou-născut, apărând la 6-9 din 1000 de nou-născuți vii. Deși extrem de importantă în identificarea precoce, prenatală a malformațiilor congenitale cardiace, ecografia cardiacă prenatală reușește să identifice doar 50% din cazurile de malformații congenitale cardiace critice.concurentii de la red bull romaniacs, donatie importanta pentru copiii prematuri din sibiu

Aproximativ 17% din malformațiile congenitale ale inimii pot fi detectate cu ușurință prin examen clinic. Dar nu toate malformațiile congenitale cardiace prezintă simptome clinice în perioada imediată de după naștere iar scurtarea duratei de spitalizare la naștere din ultimii ani scade rata detectării precoce a acestor afecțiuni cardiace. Crește astfel numărul de copii care sunt diagnosticați tardiv, deseori atunci când se instalează insuficiența cardiacă și scad considerabil șansele de supraviețuire. și nu rareori este vorba de malformații ale inimii care necesită corecție chirurgicală de urgență.
Depistarea precoce a anomaliilor congenitale ale inimii prin screening este extrem de importantă, oferind, în majoritatea cazurilor, timpul necesar stabilizării și transferului nou-născutului într-un centru specializat în chirurgie cardiacă. Diagnosticul precoce, cât mai apropiat de momentul nașterii, crește astfel semnificativ șansele de ameliorare a prognosticului atât pe termen scurt cât și pe termen îndelungat. Studiile arată că diagnosticul tardiv al defectelor congenitale ale inimii, după perioada neonatală crește rata de deces inclusiv prin erori de diagnostic. În plus, întârzierea diagnosticului se asociază și cu afectarea creierului datorită oxigenării insuficiente.
Postnatal, suspiciunea clinică pentru malformații congenitale cardiace poate fi confirmată prin ecocardiografie dar un astfel de screening implică costuri extrem de mari. Screening-ul precoce al malformațiilor congenitale ale inimii prin măsurarea oxigenării sângelui cu ajutorul pulsoximetriei este o metodă eficientă. Pulsoximetria este o metodă de diagnostic care identifică neinvaziv scăderea conținutului în oxigen al sângelui, măsurând transcutanat, cu ajutorul unui senzor, hemoglobina oxigenată.
Cum majoritatea malformațiilor congenitale cardiace critice evoluează cu diminuarea concentrației în oxigen a sângelui, pulsoximetria este, în prezent, metoda screening cea mai eficientă pentru detectarea acestor anomalii înainte ca boala să devină aparentă clinic. Metoda este acurată și ieftină și, datorită detectării rapide permite optimizarea prognosticului pe termen scurt și lung.
„Sprijinul oferit de Red Bull Romaniacs și de întreaga comunitate națională și internațională de hard enduro este o șansă nesperată, încă o dovadă a faptului că împreună putem și facem mai multe și mai bine pentru copiii noștri! Mulțumim pentru daruri și implicare concurenților — nu sunt nici pe departe așa de duri cum par — și le urăm succes în competițiile viitoare! Mulțumim organizatorilor și tuturor celor care s-au implicat sau urmează să se implice în acest proiect!’, spune dr. Maria Livia Ognean, președintele Asociației Baby Care Sibiu.
Proiectul va fi inițiat imediat după achiziționarea pulsoximetrelor, definitivarea procedurilor, instruirea personalului și finalizarea procedurilor administrative de demarare a proiectului, foarte probabil cel mai târziu în luna octombrie a acestui an.

Ultima oră

Comentariul meu