Care sunt provocările companiilor mici în expansiune la nivel global

transfer de baniGlobalizarea oferă oportunități unice pentru antreprenorii dornici de afirmare. Acum mai mult decât oricând, o afacere inteligentă și îndrăzneață poate cucerii noi orizonturi și crește într-un ritm accelerat. Provocările sunt pe măsură iar cei care speră să devină jucători globali trebuie să fie pregătiți să le înfrunte. Diferențele majore dintre piețele occidentale și cele orientale reprezintă doar vârful icebergului. Multe obstacole devin evidente doar după ce procesul de expansiune a început deja.
Comunicațiile și neînțelegerile culturale
Multe sarcini administrative și birocratice care au fost simplificate în Occident reprezintă obstacole majore în multe țări în curs de dezvoltare. Chiar și în marii parteneri comerciali ai Occidentului, precum China, aplicarea neuniformă a reglementărilor cauzează pierdere de timp și resurse. Multe proceduri care sunt rezolvate electronic în Occident necesită teancuri de documente ce trebuie completate și ștampilate manual. Prin urmare, micile companii în dezvoltare au nevoie de o echipă administrativă care să se poate ocupa de toate actele companiei.
Cu toate că există un număr tot mai mare de oameni competenți în limba engleză, poate fi dificil pentru un antreprenor să găsească pe cineva care înțelege subtilitătile limbii. Necesitatea unei înțelegeri suficient de puternică atât a culturii locale cât și a celei din țara de origine a firmei este evidentă. De regulă, comunicarea între companiile străine merge lin la început, dar lucrurile se complică pe măsură ce problemele de afaceri devin mai complexe.
Competiția cu firmele locale și alte companii străine
Accesul pe o piață nouă este întotdeauna dificil atunci când există o puternică competite locală. Sunt puține domenii în care o firmă poate spera să intre pe o piață slabă și să se impună la conducere încă de la început. Firmele locale au avantajul de a înțelege mai bine necesitățile clienților din țara respectivă și au deja o suprastructură funcțională.
Pentru a avea succes, compania trebuie să realizeze că nu poate urma același model de afaceri, care ar fi slujit bine în propria tară. Orice strategie trebuie să se adapteze la certintele locale și să fie în conformitate cu practicile din țara respectivă. Înțelegerea relațiilor de piață dar și a celor interumane necesită timp, însă ignorarea lor duce aproape întotdeauna la eșec. Pregătirea prealabilă poate fi anevoioasă și deloc atrăgătoare, însă pe termen lung va face diferență între eșec și succes.
Resursele umane și serviciile de suport
Spre deosebire de angajații occidentali care tind să delege responsabilitatea și să aibă linii flexibile de autoritate, muncitorii în Orient sunt obișnuiți cu o structură fixă în care fiecare persoană are un rol clar definit. Indiferent de mărimea companiei, este importantă împărțirea echipelor în grupuri mici, cu un lider clar care să supravegheze și să raporteze performanța.
Plata în diferite valute de schimb
Orice companie care urmărește să se extindă în afara granițelor trebuie să aibă o strategie clar definită în ceea ce privește plățile. Faptul că se va lucra cu angajați din țara de origine dar și cu localnici prezintă noi provocări. În plus, o parte din angajații de bază trebuie delegați în străinătate unde se plătește diurnă și salarii care să le permită un trăi decent.
Una dintre cele mai mari obstacole pentru IMM-uri la nivel internațional, indiferent dacă se ocupă cu furnizorii sau clienții, a fost mult timp schimbul valutar. Această piață functionează 24/7, iar valorile monetare se schimbă în fiecare minut. Multă vreme IMM-urile au fost la cheremul băncilor și organizațiilor de transfer de bani. Acești agenți au profitat de monopolul lor și au impus taxe mari. Aceste practici a redus profitabilitatea IMM-urilor și a prezentat adesea o barieră importantă la intrarea pe piată.
Companiile FinTech Precum TransferGo încearcă să schimbe această situație și să ofere micilor companii o șansa mai bună de a se impune pe o piață străină. Pe de o parte procesul a devenit mult mai simplu și liniar, pe de altă parte, costurile IMM-urile au scăzut simțitor. Serviciul poate fi folosit și de persoane fizice precum lucrătorii migranți care trimit bani familiilor rămase acasă. Utilitatea acestor servicii este însă mult mai mare în cazul companiilor mici care pot aloca banii pierduți pe comisioane creșterii afacerii

Ultima oră

Comentariul meu

Publică