Cântecele și dansurile populare, obiceiurile și costumele tradiționale dau culoare Sibiului la cea de-a 41-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor ”Cântecele Munților”.
Manifestarea debutează mâine, 3 august 2016, și reunește la Sibiu peste 600 de artiști, membrii ai Ansamblului Folcloric din Temuco — Chile, Asociației Culturale ‘Achna Forest’—Cipru, Asociației Culturale a Sașilor din Bavaria — Germania, ansamblurilor folclorice ‘Guijarro’ — Mexic, ‘Svetozar Marković’ — Serbia, Orchestra de Muzică Populară a Consiliului Național al Minorităților Naționale Române ‘Novi Sad’ din Serbia, ‘Dor Transilvan’ — Cluj-Napoca, ‘Cununa Carpaților’—București, ‘Cununița’—Arad, ‘Arcanul’ — Suceava și ‘Ardealul’, ‘Ceata Junilor’, ‘Veteranii Junii Sibiului’ din Sibiu și ai Ansamblului Folcloric Profesionist ‘Cindrelul — Junii Sibiului’.
Mâine, prima zi de festival ne cheamă în spații indoor la ateliere de dans, expoziție și audiție muzicală și la seară tradițională cu specific culinar.
De dimineață, cine vrea să deprindă pași specifici dansurilor românești este invitat să participe la workshopul de dans susținut de Silvia Macrea, reputat coregraf și manager al CJCPCT ‘Cindrelul-Junii’ Sibiu. Atelierul începe la ora 10.00, în sala de repetiții a Ansamblului Folcloric Profesionist ‘Cindrelul — Junii Sibiului’, din Sibiu, strada Tudor Arghezi nr. 13.
Între orele 11.00 — 15.00, incursiunea în cultura tradițională românească continuă la expoziția deschisă la Cercul Militar din Sibiu. Într-un aranjament dinamic, expoziția prezintă secvențe de cultură tradițională, legate de viața omului: scene de familie, munca în gospodărie, alaiul de nuntă. Printre exponate se remarcă elemente de mare vechime: un război de țesut vechi de peste o sută de ani, vârtelniță, pătuț, covoare țesute, costume tradiționale. Toate prind viață sub mâinile pricepute a două localnice din Retiș, care vor țese la război. Exponatele fac parte din colecția personală a lui Marcel Părău, interpret de muzică populară și referent în cadrul instituției. Deschiderea oficială a expoziției are loc la ora miercuri, 3 august, ora 11.30.
Prima zi de festival se încheie în Restaurantul Cercului Militar din Sibiu, acolo unde ritmurile și dansurile cipriote vor răsuna până târziu în noapte. Gazdele petrecerii sunt reprezentanții Asociației Culturale ‘Achna Forest’ din Cipru, care ne vor îmbia și cu preparate specifice bucătăriei lor: tavvas, un preparat gătit la foc mic din carne de porc, cartofi și mirodenii, salată grecească, cartofi la cuptor și cremă loullas. De pe masă nu va lipsi celebrul vin Commandaria, cel mai vechi tip de vin cunoscut, aflat încă în producție.
Festivalul este organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ‘Cindrelul-Junii’ Sibiu.
Festivalul Internațional ‘Cântecele Munților’ este singurul eveniment sibian cuprins în Calendarul Consiliului Internațional al Organizatorilor de Festivaluri de Folclor și unul dintre cele opt din România. Coproducător al festivalului este Societatea Română de Televiziune. Parteneri sunt Cercul Militar Sibiu și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Evenimentele sunt finanțate de Consiliul Județean Sibiu. Acțiunea este cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.