firma unui fost consilier local și câștigător la loto, datorii uriașe către un producător de vopsele. și-a cerut insolvența

nicoriciUn afacerist local din Mediaș, până de curând și consilier local în oraș, a cerut intrarea în insolvență a firmei sale. Decizia i-a enervat pe cei de la Kober SRL, firmă ce are de recuperat o creanţă de 13,8 milioane lei de la Nicorici Grup SRL.

Până recent consilier local în Mediaş (judeţul Sibiu), Constantin Gheorghe NICORICI (46 de ani) este asociat majoritar (83%) plus administrator al firmei NICORICI GRUP SRL (CUI: 802152), care se ocupă de “comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţie şi echipamentelor sanitare”, anunta supervizor.ro. NICORICI GRUP SRL s-a cerut în insolvenţă pe 21 martie 2016, motivând că “datorită crizei economice în mediul de afaceri, este lipsită de disponibil bănesc pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile”. Demersul acesta a înfuriat compania KOBER SRL (CUI: 2005144), care a solicitat respingerea cererii de deschidere a insolvenţei, apreciind că “debitorul este de rea-credinţă, cererea de deschidere a procedurii insolvenţei fiind introdusă în frauda creditorilor“. Mai exact, reprezentanţii KOBER au acuzat distribuitorul de materiale de construcţii din Mediaş că, după ce a solicitat şi obţinut reeşalonarea datoriei către producătorul de vopsele, s-a cerut în insolvenţă!

Din declaraţiile de avere depuse în 2015 şi 2014, aferente anilor fiscali anteriori, se înţelege că acest NICORICI plus soţia trăiesc din lefurile încasate de la această societate, chiar dacă în 2014 a venit “o pleaşcă” de la Loto în valoare de peste 5.000 euro (nu este precizată suma exactă şi nici sistemul de joc).
Pe 14 aprilie 2016, judecătorul sindic Raluca Anamaria SAVU de la Tribunalul Sibiu a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva NICORICI GRUP SRL (Dosarul nr.733/85/2016) şi a numit RELCO ACTIVE SPRL (Marcel ŢICHIL) în funcţia de administrator judiciar provizoriu, cu o remuneraţie iniţială de 1.000 lei/lună.
Pe 10 iunie 2016, cu o zi întârziere faţă de termenul limită stabilit de instanţă, Marcel ŢICHIL a reuşit să publice în BPI tabelul preliminar al creanţelor, document care atestă datorii totale de 3,67 milioane lei, cu 1,2 milioane lei mai mici faţă de cele consemnate în bilanţul pentru anul trecut. Cel mai mare creditor este CEC BANK, cu o creanţă garantată de 2,65 milioane lei, adică peste 72% din masa credală.
În afară de ARABESQUE SRL, care are de recuperat 110.834 lei, ceilalţi chirografari au de primit sume relativ modeste (exprimate, în general, în 4 cifre), printre aceştia numărându-se şi “gălăgiosul” KOBER SRL, cu o creanţă de 13.825,65 lei.
Un aspect dubios pe care administratorul judiciar provizoriu nu l-a sesizat sau nu a vrut să-l sesizeze este creanţa invocată de patronul Constantin Gheorghe NICORICI. Acesta este înscris la masa credală cu 396.940,91 lei, creanţa care nu apare în ultima lui declaraţie de avere (din 2015, cea din 2016 nu este postată pe site-ul ANI). În plus, veniturile declarate de acesta nu îi permiteau să împrumute firma cu o asemenea sumă în ultimul an de zile (de la depunerea declaraţiei şi până la deschiderea procedurii).
Constantin Gheorghe NICORICI nu mai figurează ca asociat/acţionar la alte firme din România, dar “se poate mândri” cu postura de inculpat în Dosarul nr.3457/85/2014 de la Tribunalul Sibiu, Secţia penală, care are drept obiect “infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000)”. Mai exact, procurorii DNA au acuzat unii aleşi locali din Mediaş, printre care se află şi NICORICI, de devalizarea societăţii GOSPODARIE COMUNALĂ SA Mediaş, prejudiciul fiind estimat la 3,7 milioane lei (detalii AICI). Următorul termen de judecată în acest proces este programat pe 29 iulie 2016. În Dosarul de insolvenţă, următorul termen este programat pe 15 septembrie 2016.

Ultima oră

Comentariul meu