tabără de meşteşuguri artistice tradiţionale la sibiu

muzeul in aer liber sibiuEvenimentul are loc în perioada 26 iulie – 1 august 2016, și este cuprins în cadrul Programului „Fără Limite – Împreună întru Tradiţie”, dedicat persoanelor cu dizabilități.

Manifestarea este dedicată copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din întreaga ţară. Cei 30 de participanţi, însoțitori adulți și copii cu vârste cuprinse între 10-18 ani, din cadrul Centrului Blijdorp Suceava, Centrului de Servicii Multifuncționale pentru Copilul aflat în Dificultate Gura Humorului șiUn Copil O Speranță Sibiu,vor avea ocazia să trăiască clipe de neuitat în muzeul în aer liber.
Se urmăreşte creşterea gradului de informare, învăţare și experimentare al copiilor prin accesibilizarea moştenirii culturale comune spațiului rural/tradiṭional şi de sporire a iniţiativelor de tip participativ-incluziv. Caracterul incluziv, de mare importanṭă în cazul acestui gen de manifestare, se reflectă în desfăşurarea concomitentă, în acelaşi spaṭiu (Muzeul ASTRA), a Olimpiadei Naṭionale „Meşteşuguri Artistice Tradiṭionale”. Alăturarea celor 150 de tineri de toate vârstele (7-18 ani), care concurează în făurirea de obiecte tradiṭionale prin tehnici înrădăcinate adânc în tradiṭia românească (olărit, ṭesut, pictură pe lemn şi sticlă, sculptură lemn, gravură os, prelucrat fier şi piele etc.) va defini caracterul deosebit al evenimentului.
Tinerii cu dizabilităṭi vor învăṭa şi ei aceste meşteşuguri,graţie vechilor colaboratori ai muzeului, realizând astfel obiecte de inspiraţie tradiţională.Atelierele practice se vor desfăşura într-una din gospodăriile monument din muzeu. Prin terapie ocupaţională pot fi obţinute rezultate remarcabile în procesul de autosusţinere, de alegere a unei posibile viitoare meserii, de descoperire a unei afinităṭi neştiute până la acel moment.
Pe tot parcursul desfăşurării taberei, tinerii vor fi cazaṭi în incinta Muzeului în aer liber, având astfel posibilitatea de a-i vizita toate locațiile, inclusiv culisele și de a învăṭa să preṭuiască tradiṭia. Dorim a-i face să fie mândri de ceea ce sunt pentru a-şi depăşi limitele, adesea trasate de prejudecăṭile societăṭii şi realităṭii contemporane.

Ultima oră

Comentariul meu