Cum va fi vremea în luna august. La ce trebuie să ne așteptăm în septembrie și octombrie

arteziana piata mareMeteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie au prezentat marți de dimineață estimările pentru evoluția vremii în următoarele trei luni. Luna august va fi una călduroasă, mai ales în sud, sud-est, și vestul extrem. La Sibiu vremea va fi frumoasă în august și în limite normale în septembrie și octombrie.

Temperatura medie a aerului se va situa în luna august peste normalul perioadei în sud-estul țării și local în sud, est și în vestul extrem, iar în restul teritoriului vor fi valori termice apropiate de media climatologică, reiese din prognoza de specialitate valabilă pentru intervalul august – octombrie 2016, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM)
Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna august este de 19,7 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, valori de temperatură între 15 și 23 de grade Celsius în Moldova, între 18 și 23 de grade Celsius în Muntenia, între 19 și 23 de grade Celsius în Banat, iar temperaturi ceva mai scăzute, între 16 și 20 de grade Celsius, se vor semnala doar în zona Transilvaniei.
În luna august, cantitățile totale de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului. Media multianuală a precipitațiilor este de 64,7 litri/metrul pătrat pentru această lună. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Muntenia (până la 95 l/mp), Transilvania (până la 90 l/mp), dar și în Oltenia și Maramureș, până la 88 l/mp, respectiv 81 litri/mp.

Plouă puțin în septembrie
În luna septembrie, temperatura aerului va avea valori peste normele climatologice în sud-estul și local în sudul, estul și extremitatea de vest a țării, iar în rest temperaturile medii lunare vor fi apropiate de norme, însă precipitațiile vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, exceptând centrul țării, unde acestea vor fi apropiate de valorile normale.
Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 10 și 17 de grade Celsius) și a Transilvaniei (între 11 și 16 grade Celsius), în timp ce valori termice medii ușor mai ridicate se vor consemna în Dobrogea, Banat, Oltenia și Muntenia, de până la 19 de grade Celsius. Media multianuală lunară pentru luna septembrie este de 14,8 grade Celsius.
Normele pentru precipitații în luna septembrie vor fi de până la 77 l/mp în Maramureș, 73 l/mp în Oltenia și 70 l/mp în Banat, în timp ce în celelalte regiuni ale țării vor fi mai scăzute. Media multianuală a precipitațiilor este de 55 litri/metrul pătrat, pentru luna septembrie.

Cald și în octombrie
Prognoza ANM arată că, pentru luna octombrie, temperatura medie lunară a aerului va înregistra valori mai ridicate decât normalul perioadei în sud-estul țării și local în sudul și vestul extrem, iar în rest aceasta se va apropia de media climatologică.
Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru octombrie este de 9,6 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010.
În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează valori de temperatură între 11 și 14 grade Celsius în Dobrogea, între 10 și 13 grade Celsius în Banat și între 9 și 12 grade Celsius în Muntenia. Cea mai scăzută temperatura medie este prognozată pentru zona Transilvaniei și a Moldovei între 6 și 10 grade Celsius, respectiv, între 5 și 12 grade Celsius.
Cantitățile totale de precipitații vor fi normale în sud-estul și local în sudul țării, iar în nord-estul, centrul și vestul extrem precipitațiile pot fi peste mediile acestei luni. Media multianuală a lunii octombrie este de 43,5 litri/metru pătrat. În octombrie, potrivit estimărilor ANM, se vor înregistra precipitații între 39 și 68 l/mp în Maramureș, între 38 și 70 l/mp în Oltenia și între 19 și 68 l/mp în celelalte regiuni. Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Ultima oră