ce se știe despre atentatul de la nisa

atentat nisaFranța este ținta prioritară a jihadiștilor. După atentatele de anul trecut din ianuarie împotriva revistei saturice Charlie Hebdo și asupra unui supermerket evreiesc, a urmat carnagiul din noiembrie de la Paris, în care au murit 130 de persoane. Acum teroarea lovește din nou și 84 de persoane sunt ucise la Nisa, chiar de ziua națională a Franței.

Ce s-a întâmplat?

Un camion închiriat de culoare albă a intrat puțin înainte de ora locală 23, în mulțimea ce sărbătorea așteptând focurile de artificii care încheiau ziua națională. Camionul condus de un franco tunisian de 31 de ani, născut la Nisa, a intrat cu o viteza de circa 90 de kilometri pe oră, după calculele poliției franceze, în mulțimea de pe Promenada Englezilor. Soferul a parcurs circa doi kilometri la viteza maximă trăgând de volan în stanga și-n dreapta pentru a ucide cât mai mulți oameni. Un martor a declarat presei franceze că ”oamenii zburau prin aer ca niște popice”. Cifra oficială a victimelor este pe moment de 84 de morți și 18 răniți grav. Printre răniți ar fi și doi români.

YouTube video

ATENȚIE IMAGINI ȘOCANTE – Atentat terorist în Franța. Numărul morților a urcat la 84 de morți și peste 150 de oameni sunt răniți (UPDATE)

Șoferul  împușcat
Un alt martor a relatat cum șoferul a parcurs aproape doi kilometri ucigând oameni, până când a fost ucis de poliție. Poliția a găsit în camion actele unui francez de origine tunisiană, cunoscut pentru delicte comune de violență, dar fără posibile legături teroriste. În camion s-au găsit diferite arme false, inutilizabile și o grenadă nearmată. Procuratura franceză antiteroristă anchetează cazul.

Franța rămâne încă trei luni în stare de alerta maximă

Președintele Hollande, care a apărut în fața camerelor vineri dimineață la 4, a extins pentru alte trei luni starea de urgență, în vigoare de la masacrul din 13 noiembrie 2015 de la Paris. Starea de urgență permite arestări și interogatorii fără mandat judecătoresc. Chiar cu câteva ore înainte de atentatul de la Nisa, președitele francez anunțase că starea de urgență la înceta pe 26 iulie, la încheierea Turului Ciclist al Franței.

Ultima oră

Comentariul meu