Președintele Consiliului Județean Sibiu a vorbit joi într-o conferință de presă transmisă în direct pe Ora de Sibiu, despre anumite probleme pe care le-a constatat în urma unor vizite efectuate zilele trecute la Spitalul Județean. Daniela Cîmpean crede că medicii își fac datoria, dar anumite secții arată jalnic. Vizita la Oncologie i-a lăsat un gust amar și a impresionat-o.
Daniela Cîmpean a mers zilele trecute într-o vizită la cel mai mare spital din județ pentru a vedea cu ochii ei ce probleme sunt în această instituție și să se asigure că problemele semnalate de sibieni, fiind vorba aici și de deficiențele de la Secţia Clinică Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Președintele CJ Sibiu a mărturisit că în zilele de 12 și 13 iulie a vizitat mai multe secţii ale spitalului judeţean și că din păcate în opinia ei se remarcă unele probleme de management defectuos, care nu ţin de medici şi de personalul auxiliar. “Concluzia mea este că atât medicii şi asistentele, cât şi infirmierele îşi fac datoria şi mi-ar părea rău să lovim în oameni care îşi fac treaba cu profesionalism”, a spus joi Daniela Cîmpean.
Aceasta recunoaște că la spitalul județean ”sunt probleme”, iar printre acestea se numără și cea de achiziţionarea de materiale și asta în ciuda faptului că Consiliul Judeţean Sibiu a alocat anul acesta Spitalului Judeţean suma de 10.3000.000 lei din care 9.030.000 lei au fost pentru cheltuieli de capital (pentru investiţii din domeniul sănătăţii şi dotarea cu echipamente) şi 1.270.000 lei pentru cheltuieli curente (cheltuieli de întreţinere, utilităţi, materiale pentru curăţenie, obiecte de inventar, achiziţia de medicamente şi materiale sanitare, hrană).
CITEȘTE ȘI: VIDEO – Reacția celui mai cunoscut ginecolog din Sibiu după ce a fost acuzat de neprofesionalism. Ce spune medicul Radu Chicea
”Sunt probleme în spital. Sunt probleme legate de o gestionare defectuasă a lucrurilor minime care ar trebui să fie asigurate pacienților. Cred că nu trebuie să faci investiții foarte mari ca să asiguri așa un mediu prietenos pentru cei care pășesc în spitalul județean. VĂ dau și exemple. Dacă am mers la secția de dializă am găsit acolo niște scaune vechi și deteriorate. Asta e o chestiune ce ține de o minimă igienă. (..) Am întrebat oamenii de acolo ce e cu acele scaune. (..) Mi s-a spus că s-a solicitat dicretorului administrativ să ridice acele scaune de mai multe ori. (..) În unele oficii am găsit găletușe cu care se transportă hrana..” a mărturisit aceasta.Impresionată de problemele de la secția de Oncologie
”Eu am vrut să am o vedere de ansamblu asupra tuturor lucrărilor făcute la Spitalul Județean, iar următorul pas este să cer o informare cu privire la modalitatea în care au fost alese secțiile în care s-au făcut investiții pentru că am fost la Oncologie și cred că acelor oameni trebuie asigurate alte condiții decât cele de acum. (…) Eu cred că doar un spital județean nou poate să rezolve aceste probleme. (..) Cred că ar trebui luat în calcul mai mult interesul pacientului când se renovează o secție și nu prieteniile sau chestii de altă natură” a mai spus Cîmpean.
Mai puțină ”politică” în spital
Daniela Cîmpean a mai spus joi că își dorește ca în Spitalul Județean să se facă mai puțină politică și să fie o preocupare mai mare pentru actul medical. ”Îmi doresc ca la rapoartele medicale să se discute despre cum să îmbunătățim condițiile pentru pacienți și nu despre cum se implică anumite conduceri care ne convin sau nu ne convin. (..) Respect opinia fiecăruia, dar sunt lucruri în care nu trebuie să ne amestecăm. Sunt lucruri în care politica nu are de ce să se implice. Vorbesc de actul medical și vreau ca la Spitalul Județean să se discute doar despre politica pacientului ca să zic așa. Discuții de altă natură nu vreau să existe”, a mai declarat acesta.
Vedeți mai jos toate declarațiile date joi de Daniela Cîmpean!
Partea a II-a
de ce nu pleaca chicea si altii care au facut doar politica pe banii nostrii ,ca dupoa declaratiile de avere nu putea avea 8 joburi in timp ce conducea si la spital
Doamna Daniela Campean, va rog mergeti si la etajul 3 la sectia Hematologie, caci si conditiile de acolo sunt execrabile si pacientii acestei sectii sunt tot cu afectiuni oncologice. Medicii si asistentele sunt niste eroi ca pot lucra in asemenea conditii, si cu atata daruire. Iar bolnavii, din pacate, trebuie sa suporte nu doar cancerul si efectele secundare ale tratamentelor acestuia, ci si aceste conditii mizere: inghesuiala, faptul ca stau cate 3 in pat!, lipsa aerului conditionat, cearceafuri negre si rupte, lipsa scaunelor suficiente pe coridoare pentru acesti bolnavi care de abia se tin pe picioare … O sugestie pentru imbunatatirea prompta a activitatii acestei sectii (pana la construirea unui nou spital) este realocarea unei incaperi folosite pentru sedinte/elevi catre spitalizarea de zi a bolnavilor care primesc tratament citostatic si care ar reduce astfel si riscul de infectii nosocomiale pentru acesti pacienti cu sistemul imunitar si asa deprimat, atat de la cancer, cat si de la citostatice.Si ei au dreptul la viata! De asemenea, motivarea personalului este deosebit de importanta, sectiile cu profil oncologic sunt cele mai grele sectii, si e normal ca in aceste conditii de lucru sa plece toti asistentii, iar personalul sa fie mereu insuficient, si mereu … de pe bancile scolii. Patologia aceasta necesita oameni cu experienta, care stiu sa prepare citostatice, care stiu sa „prinda vene” (chiar cele facute praf de citostatice) si care au rabdare, calm si … un zambet optimist ca cel al „doctoritei cu suflet de aur”, pe care toti bolnavii o binecuvanteaza, si se roaga la Dumnezeu sa nu plece si dansa .. in strainatate.