mitropolitul ardealului la dna. ce a spus îps laurențiu streza după ce a fost audiat

streza dnaSituație nefirească pentru Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza. Acesta a fost chemat luni la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a fi audiat în calitate de martor în ceea ce privește redactarea unor cărți publicate de milionarul Gigi Becali.

Mitropolitul Ardealului a mers luni dimineață la sediul DNA. ÎPS Streza a fost chemat acolo ca și martor. Laurențiu Streza, a refuzat să facă declarații la ieșirea din sediul DNA, după ce a fost audiat, în calitate de martor, în dosarul privind redactarea unor lucrări științifice de către deținuți. Laurențiu Streza a coordonat o carte scrisă în detenție de Gigi Becali cu titlul „Iubirea Milostivă și Mântuitoare”, apărută la editura „Seculum”, anunta agerpres.ro. „Tot ce a fost de declarat, s-a declarat. Vă mulțumesc foarte mult! Dumnezeu să vă ajute!”, le-a spus mitropolitul ziariștilor la ieșirea din sediul DNA.În schimb, avocatul mitropolitului, Daniel Ionașcu, a explicat că Laurențiu Streza nu a coordonat sau avizat cartea lui Becali, ci doar a binecuvântat-o, la cererea unui călugăr de la Muntele Athos.
„Preasfinția sa nu a avizat cartea, ci a binecuvântat-o. Așadar, fiecare dintre dumneavoastră amintiți-vă că este imposibil să nu vă fi trecut prin mână cel puțin o dată un acatist, o care din aceea mică sau orice carte tipărită în biserică. Așadar, nu există carte care apare în biserică să nu aibă binecuvântarea unui vicar, că este mitropolit, că este episcop. Un părinte de la Muntele Athos a mers la Preasfințitul și i-a cerut să îi dea o binecuvântare domnului Becali, în așa fel încât acesta să scrie în viitor o carte. Nu s-a pus problema vreunui capital de nicio natură, nici juridică și nici materială. Nu s-a pus problema ca aceasta să fie o contravaloare”, a spus Daniel Ionașcu.
Avocatul a adăugat că nu s-a pus problema ca Gigi Becali să facă sponsorizări către Biserică în schimbul binecuvântării acelei cărți.
El a mai spus că de fapt cartea a fost scrisă de călugării de la Muntele Athos, iar Becali a pus doar titlul.
„Domnul George Becali nu este cel care a cerut, ci au cerut călugării de la Muntele Athos care au scris lucrarea. Această lucrare este un co-autorat. Titlul este al autorului, însă corectura, grafica, textul și tot ce este acolo a aparținut de la Muntele Athos. Un călugăr de la Athos este cel care îi cere Preasfințitului această binecuvântare, nu domnul Becali. Binecuvântarea a fost dată pentru scrierea lucrării. Cartea nu era scrisă. Când s-a dat o binecuvântare, domnul Becali poate să o folosească unde apreciază domnia sa, însă răspunderea nu este a celui care dă binecuvântarea”, a afirmat avocatul.
Gigi Becali a beneficiat de eliberare condiționată, după ce pedeapsa i-a fost redusă în urma redactării a cinci cărți: „Iubirea Milostivă și Mântuitoare” — coordonator Laurențiu Streza, „Becali. Parlamentul Europei și Parlamentul României” — coordonator Dan Pavel, „Muntele Athos. Patria Ortodoxiei” — coordonator Teodosie, „Steaua și Becali” — coordonator Cojocaru Viorel, „Becali și Politica. Începuturile” — coordonator Dan Pavel.
Pe 12 ianuarie, procurorii DNA au deschis un dosar în legătură cu lucrările scrise de deținuți, în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.
Potrivit DNA, fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiționat. Foto: mediafax

Ultima oră

Comentariul meu