Noul președinte al CJ Sibiu, d-na Daniela Câmpean, are, se pare, sensibilități semantice. Nu este deloc rău, este doar o premieră, cel puțin pe plan local. Nu cunosc vreun alt lider politic sibian cu o asemenea pasiune. Limbajul de lemn a fost atotputernic și autosuficient, pentru cei mai mulți dintre cei aleși. În general, acest tip de limbaj n-a forțat cunoștințele gramaticale și semantice. De cultura generală nici nu mai vorbesc. Pasiunea d-nei Câmpean mi se pare un pas obligatoriu pentru ridicarea  nivelului de comunicare internă și publică, pentru toți funcționarii statului, în special pentru cei aleși. Obișnuința limbajului de lemn este unul din motivele pentru care administrația publică de la noi n-a realizat salturile calitative demne de o țară din UE. Un aspect care, din păcate, n-a împiedicat acumulările cantitative personale ale unora din eroii învingători ai campaniilor noastre electorale.

Revenind la d-na Câmpean, este de remarcat apetitul pentru comunicare (socializare) – lucru destul de riscant, pentru cineva aflat, în permanență, în cătarea opiniei publice. Încă din primele declarații de după alegerea sa pe cea mai înaltă funcție din administrația publică locală, am remarcat grija pentru exprimări și cuvinte potrivite. Cu câteva excepții notabile, zic eu. Prima e cea referitoare la piața țărănească, de la sala Transilvania: „Nu intenționez (subl. m) să desființez această piață țărănească, intenționez să o dezvolt pentru adevărații producători. Deși e o piață țărănească, aici se comercializau și produse care nu proveneau de la producători agricoli, ori această diferențiere trebuie să se facă și sibianul care merge acolo să știe foarte clar că asta cumpără, nu produse de la supermarket”. Din această declarație publică, înțeleg, pe de o parte, sensul unilateral al deciziei ce se ia la CJ Sibiu privind funcționarea respectivei piețe. Cu alte cuvinte, d-na președinte dispune singură de existența pieței. Cred că era mult mai potrivită cu realitatea o exprimare de genul: „Vom analiza și vom decide”. (Nu mi se pare de neglijat aspectul concurențial, în raport cu comercianții din alte piețe…) Cu alte cuvinte, rolul său decizional să se manifeste prin ultimul cuvânt, după concluziile unui referat de specialitate întocmit în cadrul CJ. Și nu e cazul să insist, intrând pe terenul autocrației. Pe de altă parte, ideea cu „produse care nu proveneau de la producători agricoli” e clară: aici exprimarea are rezonanță pleonastică, întrucât a proveni înseamnă a avea originea, or produsele respective își au originile la producătorii agricoli. În nici un caz, în supermarketuri.

O altă chestiune la care doresc să fac referire, este dilema d-nei Câmpean cu privire la modul de adresare: care este apelativul corect: „D-nă președinte” sau „D-nă președintă”? Nu-i contrazic pe specialiștii contactați de domnia sa, pentru a lămuri această problema de care ai zice (după interesul pe care i-l acordă) că depinde viitorul mandatului său. Consider că se putea liniști singură… Mai ales, plecând de la propria sa campanie electorală. D-na Câmpean a candidat pentru funcția de consilier județean, apoi pentru cea de președinte al CJ, conform legii electorale. Cu tot respectul pentru filologii pe care i-a contactat, nu cred că vom avea vreodată buletine de vot cu alegerea presedintelui/președintei, fie de CJ, fie al republicii. Așadar, în opinia mea, problema ține de caracterul oficial sau nu al cadrului în care cineva i se adresează. Sau „cel puțin acolo unde lucrările normative o consemnează, pentru adresarea sau referirea la o persoană de sex feminin aflată într-o anumită funcție”, cum de altfel menționează și unul din specialiștii solicitați să taie acest adevărat „nod gordian”, la debutul mandatului Danielei Câmpean.

D-nă președinte, vă sugerez să nu lipsească un DEX și un DOOM, din cabinetul d-voastră. Sunt convins că veți crea un precedent benefic pentru instituție. În niciun caz, nu mi se pare o „victorie a feminismului” așa zisa adaptare „democratică” a denumirii funcției pe care o dețineți, pentru numai patru ani!

Ultima oră

Un răspuns la “Un DEX și un DOOM pentru d-na președinte!”