elie-wiesel-nyc-3.9.07-075

Elie Wiesel s-a născut pe 30 septembrie 1928 în oraşul Sighet (în prezent Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, România),. A murit sâmbătă, lăsând în urmă memoriile sale despre holocaust. A fost un supraviețuitor al acestuia, iar scrierile sale i-au adus un Premiu Nobel pentru pace în 1986.

Elie Wiesel s-a remarcat prin rolul major în promovarea educaţiei pe tema Holocaustului şi pentru perpetuarea memoriei Holocaustului în perioada postbelică, publicând cartea de memorii „Night”, bazată pe experienţele trăite ca adolescent în lagărul de la Auschwitz.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a exprimat regrete enorme pentru decesul lui Elie Wiesel, notând că acesta „a reuşit să demonstreze victoria spiritului uman asupra cruzimii şi răului, printr-o personalitate extraordinară şi cărţi fascinante”.
„În întunericul Holocaustului, în care surorile şi fraţii noştri au fost ucişi – şase milioane – Elie Wiesel a fost o rază de lumină şi un exemplu de umanitate, o persoană care a crezut în bunătatea oamenilor”, a subliniat Benjamin Netanyahu.
Fostul preşedinte israelian Shimon Peres a catalogat decesul lui Elie Wiesel drept „o mare pierdere pentru poporul evreu şi pentru întreaga omenire”. „Elie Wiesel a supravieţuit celor mai mari orori din istoria omenirii şi şi-a dedicat viaţa răspândirii mesajului «aceste lucruri nu trebuie să se repete niciodată»”, a subliniat Shimon Peres.
„Elie Wiesel este unul dintre eroii poporului evreu, un adevărat uriaş în istoria omenirii”, a reacţionat preşedintele Israelului, Reuven Rivlin.
„Elie Wiesel a fost o rază de lumină; îi datorăm o enormă recunoştinţă”, a declarat Ronald S. Lauder, preşedintele Congresului Evreiesc Mondial.
Elie Wiesel a scris 57 de cărţi, majoritatea în limbile franceză şi engleză, inclusiv „Night”, bazată pe experienţele în lagărele de concentrare naziste. Elie Wiesel a fost preşedintele Comisiei de Consiliere a publicaţiei Algemeiner Journal şi profesor de Ştiinţe Umaniste la Universitatea din Boston.
Sursa www.mediafax.ro

Ultima oră

Comentariul meu