tensiune

Locuitorii satului Alțîna, județul Sibiu, sunt primii beneficiari din Arhiepiscopia Sibiului ai Programului “Sănătate pentru sate”, implementat de Asociația “Filantropia Ortodoxă” Sibiu și Departamentul de asistență socială al eparhiei, împreună cu Direcția de Sănătate Publică și voluntari de la “Crucea Roșie” și de la spitalele sibiene. Programul “Sănătate pentru sate” a fost inițiat de Patriarhia Română, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, iar prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, programul se extinde la nivel național, în eparhiile din țară.

Peste 60 de persoane defavorizate din Alțîna, județul Sibiu, au fost primii beneficiari din Arhiepiscopia Sibiului, organizatorii oferind joi, 30 iunie, servicii medicale gratuite. Pe lângă reprezentanții Asociației “Filantropia Ortodoxă” și ai Departamentului de asistență socială din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, au fost prezenți la Alțîna medici, voluntari de la filiala sibiană a Fundației “Crucea Roșie”, reprezentanți ai Direcției Județene de Sănătate Publică și ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență.
“Acest program are ca scop ajutorarea persoanelor defavorizate din mediul rural, în special persoane în vârstă, care nu se pot deplasa, cu situații socio-economică precară. Această activitate a primit binecuvântarea și sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu”, ne-a spus consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ciprian Cândea.
Cele 60 de persoane din Alțîna au fost consultate și îndrumate spre medici specialiști sau de familie. Personalul medical a oferit sfaturi cu privire la prevenție și la tratarea anumitor afecțiuni întâlnite la persoanele din mediul rural.
“În cadrul acestei campanii am monitorizat tensiunea arterială a pacienților, am adus glucometre pentru monitorizarea glicemiei și am avut o doamnă doctor care s-a ocupat de monitorizarea vederii acestor pacienți. Noi dorim cu această ocazie să observăm ce efect au mediul rural și temperaturile de vară asupra pacienților și să știm că sunt pe mâini bune”, a spus medicul rezident Remus Nerișanu.
Activitatea socio-medicală de la Alțîna a avut și o importantă componentă de educație pentru sănătate, persoanele având posibilitatea să afle mai multe despre cum pot preveni anumite boli și cum pot să trăiască mai sănătos.
“Promovarea sănătății este foarte importantă în primul rând pentru componenta de educație pentru sănătate și de profilaxie. Astfel de acțiuni sunt foarte bine apreciate de Direcția de Sănătate Publică și suntem încântați să colaborăm într-o astfel de acțiune, pentru că starea de sănătate în mediul rural este mai precară față de mediul urban. Acoperirea cu servicii de sănătate a populației din mediul rural este mai slabă pentru că accesul la serviciile publice de sănătate este mai redus. Sigur că astfel de acțiuni ar trebuie să aibă loc mai des și în acest sens Direcția de Sănătate Publică este implicată total. Este mai ușor să previi decât să tratezi și promovarea sănătății ar trebui să fie în prim plan față de partea curativă”, a spus reprezentanta Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Doina Merla.
Programul “Sănătate pentru sate” va continua și în alte localități din județul Sibiu, unde oamenii vor primi consultații medicale gratuite.
“Prin aceste activități dorim să dezvoltăm acest pachet de servicii medicale pe toată Valea Hârtibaciului din județul Sibiu”, ne-a spus inspectorul social Marius Talmațchi.

Acțiune salutară pentru sănătatea sibienilor de la sate. Special pentru ei!

Ultima oră

Comentariul meu

Publică