Reacția primilor români întorși din Anglia după BREXIT, la Sibiu. Ce spun de decizia britanicilor!

autocar atlassib sibiuIminenta ieșire a Marei Britanii din Uniunea Europeană îi îngrijorează extrem de tare pe românii care muncesc pe insulă. Primii sosiți cu autocarul la Sibiu spun că sunt extrem de îngrijorați de ceea ce se petrece acum în țara unde ei muncesc.

Primii români întorși din Marea Britanie după Brexit, cu autocarul, au ajuns duminică la amiază în cea mai mare autogara internațională din România, Autogara Atlassib de la Sibiu, unde la auzul că veștii că e posibil să se reintroducă vizele, sentimentele exprimate au fost de incertitudine și îngrijorare, anunță agerpres.ro.
Cei 14 români veniți de la Londra, Manchester și Birmigham susțin că încă nu știu foarte bine ce înseamnă acest Brexit și traiul lor de acolo nu este unul extraordinar, însă le merge mai bine decât acasă.
Doar unul din cei 14 români a susținut că nu își mai dorește să se întoarcă în Marea Britanie, recunoscând că a plecat să își caute de lucru în urmă cu trei săptămâni, luându-și concediu de la serviciu, și că nu cunoaște deloc engleza, motiv pentru care nu a reușit să se angajeze la Londra. Astfel, s-a întors acasă și fără bani și fără a-și mai dori să încerce să-și caute de lucru la britanici.
Una din româncele întoarse acasă după Brexit, aflată la muncă într-un restaurant din Manchester, nu se teme că nu va mai putea lucra, însă recunoaște că e îngrijorată că nu va mai putea veni în concediu acasă și nici rudele sale nu o vor mai putea vizita, dacă se reintroduc vizele.
„Nici nu mă gândesc că nu aș mai putea să merg înapoi. Sunt cu contract de muncă, lucrez la un restaurant. Nu (n.r. mă îngrijorează ieșirea Marii Britanii din UE). Era și timpul să se pună anumite limite, că e prea de tot. În sensul că e adevărat, dacă nu știi să vorbești, ce cauți acolo? Și mai multe…”, a declarat pentru AGERPRES, Simona din Brașov.
Întrebată dacă nu e totuși îngrijorată de votul britanicilor, Simona a răspuns: „Poate pe viitor. Nu pentru mine, cât pentru familie sau dacă vrea să vină cineva în vizită, să poată să vină. Să mai pot să vin în concediu. Cred, sper că nu o să fie așa drastic.”
Florica din Slobozia, o altă româncă aflată în ultimele două săptămâni, la Londra, în vizită la fiul ei, pentru a-și revedea nepoțelul, nici nu știa că britanicii au decis să iasă din UE.
„Au ieșit sau era doar o vorbă? Nu știu nimic. Abia acum ajung în țară. Eu am fost la copii în vizită de două săptămâni. Dacă eram în țară, știam. Copiii nu aveau televizor și ei se uitau pe laptop. Ei probabil știau. Nu am avut discuția asta cu ei”, a spus Florica.
Aceasta recunoaște că fiul ei, care lucrează în construcții, și soția acestuia, maseoză, stabiliți de șase ani la Londra, sunt îngrijorați ca nu cumva să nu fie trimiși acasă, în România.
„Parcă pe nora mea o auzeam ieri, alaltăieri. Joi vorbise cu alde cuscra și chiar era îngrijorată, cu toate că ea e de șase ani acolo. Ea e angajată la un centru care face masaj medical. Și băiatul lucrează la fel, în construcții. Am înțeles că au acte. (…) Numai să poată ei să rămână acolo, asta e problema”, a mărturisit Florica.
Își va face și pașaport dacă va fi nevoită să meargă cu viză la ai ei, numai să își poată vedea nepoțelul.
„Ce să facem (…) ca să îmi văd nepoțelul. O să îmi fac și pașaport. Ne adaptăm, ce să facem”, recunoaște Florica.
Fiul ei intenționează să rămână cu familia la Londra, chiar dacă traiul lor nu este extraordinar, e doar puțin mai bine ca acasă, la Slobozia.
„Nu prea trimit bani, că de abia le ajung lor, încă tot noi îi mai ajutăm cât de cât…. De rămas, așa îi auzeam că rămân, că e greu și acolo, dar aici e și mai greu. Și nu se poate. Cu țara asta care e făcută ferfeliță de hienele noastre conducătoare… Să mă exprim așa mai delicat”, oftează Florica.
Aproape toți românii care lucrează în străinătate, întâlniți duminică în autogara din Sibiu, recunosc că le e dor de casă, dar că pleacă de nevoie. Deocamdată, nu își pun problema că nu o să mai poată circula liber în UE, dar se tem că nu își vor mai găsi locuri de muncă în Marea Britanie. Ei susțin că nu le mai merge așa de bine ca la început și că, atât criza, cât și valul de migranți au schimbat lucrurile și în străinătate, iar banii pe care îi câștigă sunt mai puțini sau mai greu de obținut.
Cei 14 români au călătorit o parte din drum în același autocar cu români aflați la muncă în Germania. În timp ce românii din Marea Britanie sunt confuzi și îngrijorați, cei care muncesc în Germania recunosc că au o stabilitate acolo și că singura lor problemă o reprezintă migranții, pentru că atmosfera de la nemți nu mai e ca în urmă cu câțiva ani.
Deocamdată, niciun român nu și-a anulat biletul de întoarcere în România, din Marea Britanie, la Atlassib, cele două curse săptămânale circulă normal și nu se observă nicio fluctuație în rândul pasagerilor, susțin reprezentanții companiei. Transferul de bani și trimiterea de pachete din România către Marea Britanie și invers nu au de suferit.
„Avem o medie de 90 de călători pe săptămână, care pleacă din România spre Marea Britanie și tot atâția care se întorc. Noi efectuăm de opt ani de zile curse regulate România-Marea Britanie și tocmai datorită cererii în creștere, am mărit numărul de autocare. Am început cu o cursă pe săptămână și am ajuns în unele perioade aglomerate să avem și mai multe autocare pe această rută. Practic, suntem singurii care efectuăm transport până în Scoția”, a spus Daniel Micu, director general al Atlassib. Sursa: agepres.ro.

Reacția primilor români întorși din Anglia după BREXIT, la Sibiu. Ce spun de decizia britanicilor!

Ultima oră

Comentariul meu

Publică