de ce face bine carmen iohannis dacă nu poartă sutien? ce spun specialiștii despre acest accesoriu

carmen iohannis

Dacă a purtat sau nu Carmen Iohannis sutien la întâlnirea cu Președintele Germaniei, probabil că nu o să aflăm niciodată cu certitudine. Dacă însă nu a avut acest accesoriu și acesta este noul trend ales de soția Președintelui României, nu poate fi decât felicitată. Cel puțin de specialiștii care au studiat impactul sutienului asupra sânilor. Și asta pentru că s-a descoperit că purtarea sutienului nu aduce beneficii sănătății, ci dimpotrivă.

Timp de mulţi ani, femeile au fost sfătuite să poarte sutiene pentru a preveni dureri de spate, pentru a-şi păstra postura anatomică corectă şi pentru a împiedica lăsarea sânilor. Acum, un nou studiu, coordonat de Jean-Denis Rouillon, specialist în medicină sportivă susţine că, de fapt, sutienul nu ar avea astfel de roluri.
„Din punct de vedere medical, psihologic şi anatomic sânii nu primesc niciun beneficiu dacă sfidează gravitaţia. Din contră, sutienul îi determină se se lase”, a explicat Rouillon.
Specialistul a ajuns la o concluzie în urma unui studiu iniţiat în 1997. De atunci, el a studiat sânii a 330 de voluntare cu vârste între 18 şi 35 de ani. Pe parcursul studiului, el a măsurat periodic schimbările produse la nivelul sânilor, pe măsură ce femeile înaintau în vârstă.
Rezultatele au arătat că pentru fiecare an în care nu purtau sutien, femeile experimentau o ridicare a mamelonului cu aproximativ 7 milimetri.

de ce face bine carmen iohannis dacă nu poartă sutien? ce spun specialiștii despre acest accesoriu

Cercetătorii implicaţi în studiu sugerează că sutienele (pe care Rouillon le numeşte „o necesitate falsă”) descurajează dezvoltarea ţesutului de susţinere, permiţându-le sânilor să se lase mai rapid.
În ultimul timp, au existat mai multe studii care au pus la îndoială ideea conform căreia alăptatul ar determina sânii să se lase mai repede. Mai exact, în 2007 a existat un studiu, realizat pe un eşantion de 132 de femei, care a demonstrat că alăptarea nu promovează lăsarea sânilor.
În schimb, ceea ce determină sânii să se lase sunt alţi factori precum vârsta, fumatul şi numărul de sarcini.
Pentru că studiul lui Rouillon a fost realizat pe femei tinere, el susţine că rezultatele nu pot fi generalizate. „Ar putea fi periculos să sfătuim toate femeile să renunţe la purtatul sutienelor, având în vedere că participantele la studiu nu au reprezentat un eşantion reprezentativ pentru întreaga populaţie. O mamă în vârstă de 45 de ani care ar înceta să mai poarte sutien nu ar avea niciun beneficiu”, a explicat Rouillon.

sutiene

Există o legătură între sutien şi cancerul la sân?
Până acum, comunitatea medicală nu a stabilit o cauzalitate clară între purtarea sutienului şi cancerul la sân, dar mulţi uită că a durat zeci de ani până când medicii au acceptat legătura între fumat şi cancerul pulmonar.

Datele statistice, însă, arată că femeile care poartă sutien 24 ore/zi au au risc de peste 100 de ori mai mare de a suferi de cancer la sân decât cele care nu poartă sutien deloc. Evident, factorii de mediu şi alimentaţia pot contribui într-o manieră mult mai puternică la apariţia cancerului, dar un sutien strâmt, care restricţioneză circulaţia în sistemul limfatic, nu ajută cu nimic.

Sutienul potrivit
Producătorii de sutiene recunosc că până la 80% dintre femei poartă un sutien prea strâmt, deoarece înţeleg greşit modul în care acesta oferă susţinere pentru sâni.
Sutienul potrivit este cel care este atât de comod încât uiţi că îl porţi.
Cel mai important factor în alegerea sutienului este modul în care oferă susţinere: este important ca sânii să fie cât mai bine susţinuţi de dedesubt, nu de sus, prin bretele. Cel mai bun sutien cuprinde tot sânul în cupă, nu îl presează şi nu restricţionează circulaţia. Produs numai din materiale foarte moi, sutienul potrivit susţine sânii cu gentileţe la jumătatea distanţei dintre umeri și coate.

Dacă sutienele pe care le porţi în prezent nu respecta toate condiţiile de mai sus, e timpul să reconsideri modul în care alegi un sutien potrivit pentru tine.

Alternative pentru sutien

Multe femei, care apreciază în primul rând confortul, aleg să poarte bustiere sau sutiene sport. Aceste accesorii oferă unele avantaje faţă de sutienele clasice, însă nu ocolesc toate neajunsurile. Adevărata alternativă la sutien sunt bluzele camisol, care oferă un cadru de susţinere pentru sâni, dar le permit să se mişte natural, fără restricţii.
Sursa www.descopera.ro, www.perfecte.md

Ultima oră

Comentariul meu

Publică