urmează un week-end plin la tiff sibiu. filme de top în toate locațiile!

tiff day 2 - calin muresan-8342Publicul sibian a ocupat, pentru a doua seară consecutiv, cele 2000 de locuri din Piața Mare la proiecția filmului Două lozuri, care a închis cea de-a doua seară a Festivalului Internațional de Film Transilvania, ediția de Sibiu.

La comedia regizată de Paul Negoescu și inspirată de opera lui I.L. Caragiale, spectatorii au râs în hohote urmărind peripețiile celor trei personaje principale jucate de Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță.
„Pentru mine a fost o provocare, mi-am dorit întotdeauna să fac o comedie, un film de public. În România e destul de greu să faci un film de public pentru că nu prea ai unde să îl arăți, sunt puține cinematografe, lumea are o reticență față de filmul românesc, preferă producțiile de Hollywood, iar provocarea asta a fost, să facem un film care să aducă oamenii la cinema”, a spus la finalul proiecției regizorul Paul Negoescu. Alături de el, pe scenă au urcat și directorul de imagine Ana Drăghici, monteurul Alexandru Radu și actorul Dorian Boguță. „Atmosfera festivalului mi se pare extraordinară, să vezi 2000 de oameni că vin să vadă un film și la final rămân și pun atât de multe întrebări, mi se pare nemaipomenit”, a spus Boguță.
„Am avut noroc cu vremea, iar două seri la rând, cu film românesc, cu Piața Mare plină, este nemaipomenit. Am avut grijă ca filmele din Piața Mare să aibă un potențial comercial, să îi spunem, să aibă lipici la public”, spune Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului. „Lipici la public” va avea, în această seară, 24 iunie, și documentarul Pele: Nașterea unei legende, de Jeff și Michael Zimbalist. Proiecția din Piața Mare, de la 22.00, este o premieră în România.

Vineri la TIFF? Super filme!
Ziua de 24 iunie este și cea mai plină din acest an la TIFF Sibiu. Pe lângă proiecția din Piața Mare și filmele de la Teatrul Gong, Librăria Habitus și Sala Astra Film Cinema, sunt programate două evenimente speciale: de la ora 21:45, în apropierea barajului de la Gura Râului, are loc proiecția filmului Tudo, iar de la ora 22.00, pe scena de pe lacul din Muzeul Astra, cinefilii sibieni vor putea viziona Valul ucigaș. Evenimentul de la Gura Râului include și un picnic tradițional cu delicatesuri din Mărginimea Sibiului și două concerte, corul Concertino din Gura Râului și duo-ul Romulus Cipariu și Dan Bălășoiu, un duo țambal-vioară pe ritmuri de cafe-concert cu influențe folclorice.tiff parc
De la ora 18.00, pe scena Teatrului Gong, Foley`Ala prezintă un spectacol live multimedia intitulat Puzzle Suprarealist, iar de la ora 20.00, va rula filmul Orizont, în regia lui Marian Crișan. La Sala Astra Film, de la 17.30, sibienii vor putea urmări Ilegitim, peliculă regizată de Adrian Sitaru, premiată la Festivalul de la Berlin în acest an. Iar de la ora 20.00, la Librăria Habitus, rulează un documentar tulburător despre viață a lui Amy Winehouse.

Sâmbătă e o zi specială
Sâmbătă va fi zi festivă la TIFF Sibiu. „Doamna comediei românești”, Tamara Buciuceanu-Botez, va fi premiată pentru întreaga sa activitate de către președintele TIFF, Tudor Giurgiu. Premierea va fi urmată de proiecția filmului Cuibul de Viespi, unul dintre filmele de referință din impresionanta carieră a îndrăgitei actrițe. Evenimentul va începe la ora 21:45, în Piața Mare.

Duminică se trage cortina
Duminică, TIFF Sibiu 2016 se încheie cu filmul Aventurile lui Nelly, peliculă filmată chiar în orașul Sibiu. La proiecția de la ora 22 din Piața Mare vor fi prezenți regizorul Dominik Weselly, producătorul Arek Gielnik, scenarista Uta Kolan, actorii Hannes Hochsmann și Hagi Lăcătuș precum și actrița principală, Flora Li Thiemann. Tot duminică, de la ora 18, la Librăria Habitus rulează filmul Never Ending Story, iar de la ora 20, la Teatrul Gong rulează producția braziliană Profesorul de vioară.
EducaTIFF – programul de educație cinematografică al Festivalului Internațional de Film Transilvania revine la TIFF Sibiu, cu mai multe suprize dedicate publicului tânăr. În perioada 24 – 26 iunie, cei mai tineri cinefili sunt invitați la Librăria Habitus, sa vizioneze 3 proiecții de filme, pe categorii de vârstă, urmate de discuții post-vizionare, pe bază de materiale didactice. Sâmbătă, 25 iunie, de la ora 11:00, Societatea secretă din orașul-supă (Estonia – Finlanda, r. Margus Paju, 105’ | vârstă 8+), film care a primit premiul publicului la Festivalul de Film de la Zurich 2015 iar duminică va rula filmul Vezi să nu! (Cehia – Slovacia – Bulgaria, r. Petr Oukropec, 79’ | vârstă 15+), film prezentat la Festivalul de Film de la Berlin, în secțiunea Generation. Intrarea la filme se face pe baza unor bilete cu preț special, de 5 lei. În cadrul programului EducaTIFF, Librăria Habitus găzduiește și un eveniment special, duminică 26 iunie, h 13:00: Lecție de cinema cu actrița Ada Condeescu și regizorul Cătălin Mitulescu. Participarea la lecțiile de cinema este gratuită, în limita locurilor disponibile.
TIFF Sibiu 2016 este un eveniment organizat de Asociaţia Festivalul Internațional de Film Transilvania,
cu sprijinul Ministerului Culturii și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu