Ce-i așteaptă pe românii din Marea Britanie după ieșirea acesteia din UE
muncitorii-romani-din-angliaRezultatul votului la Referendumul din Marea Britanie favorabil ieșirii din Uniunea Europeană, răstoarnă orice planuri ale românilor și celorlalți cetățeni europeni care trăiesc în Regatul Unit. Dintr-odată viitorul devine incert și plin de necunoscute.
Ieșirea Marii Britanii din UE este însă un proces complicat și fără precedent. Potrivit  articolului 50 din tratatul fundamental al Uniunii Europene, orice stat are dreptul să se retragă, dar numai după ce își anunță intenția Comisiei Europene, înainte cu doi ani.
Este nevoie de multe negocieri în cei doi ani pentru a se stabili viitorul tip de relație al țării respective cu Uniunea Europeană. Trebuie renegociate toate tratatele care implică și Marea Britanie, atât comerciale cât și politice. Se rediscută libera circulație, dreptul de muncă, circulația forței de muncă, schimbul de mărfuri, investițiile, totul.
Românii și ceilalți europeni care trăiesc și muncesc în Marea Britanie nu vor simți imediat efectul ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Vor urma teoretic schimbări legislative care vor inăsrpi condițiile de muncă în Marea Britanie, precum și de acordare a ajutoarelor sociale de orice fel pentru cetățenii non britanici. Este posibilă chiar și reintroducerea vizelor, atât pentru britanici la intrarea în țările UE cât și pentru europeni la intrarea în Marea Britanie.
Dar între timp, așa cum a asigurat și președintele Consiliului European, Donald Tusk, în numele tuturor țărilor din Uniunea Europeană, „până când Marea Britanie va ieși în mod oficial din Uniunea Europeană, legislația UE va continua să se aplice Marii Britanii și în interiorul acesteia. Prin aceasta, înțeleg drepturi și obligații”, a subliniat președintele Consiliului European.

 

Ultima oră

Comentariul meu