urologie

În perioada 08 – 11. 06.2016 a avut loc la București al XXXII-lea Congres Național de Urologie ROMURO 2016, manifestare științifică care a reunit 500 de medici urologi din țară și din străinătate. La prestigioasa manifestare științifică a participat și o echipă de medici urologi din cadrul Secției Clinice Urologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, formată din: Conf. Dr. Grigore Nicolae, medicul șef al secției, Șef lucrări Dr. Hașegan Adrian, Dr. Pîrvuț Valentin și Dr. Mihai Ionela.

Principalele teme abordate la nivelul congresului au fost laparoscopia în urologie, robotica în urologie, litiaza urinară și uroginecologia. Echipa Clinicii de Urologie a prezentat 7 lucrări cu rezultatele obținute în chirurgia laparoscopia urologică ablativă și reconstructivă, litiaza urinară și uroginecologie.

urologi sibieni la congresul național de urologie. au prezentat lucrări inovative

Rezultatele activității urologice operatorii și de cercetare ale secției au fost materializate în 3 prezentări video și 4 postere moderate. S-au abordat teme de mare interes in chirurgia minim-invazivă laparoscopică, de reconstrucție a planșeului pelvian și de tratament al litiazei reno-ureterale.
Noutățile aduse de Clinica de Urologie din Sibiu au fost abordul laparoscopic retroperitoneal în tratamentul tumorilor renale și în cel al malformaților aparatului urinar superior. “Avantajele acestui abord sunt numeroase. Previne contaminarea cavității peritoneale cu sânge, fapt ce ar putea întârzia reluarea tranzitului intestinal iar aspectul estetic este superior celorlalte tehnici pentru că cicatricile postoperatorii se află la nivelul posterior sau lateral al abdomenului. Totodată, durata spitalizării și a reintegrării socioprofesionale este mai scurtă prin acest tip de intervenții”, a explicat Șef lucrări Dr. Hașegan Adrian.
O altă preocupare a echipei urologice sibiene este reconstrucția planșeului pelvian în tratamentului prolapsului urogenital prin abord transvaginal minim invaziv. “Experiența în chirurgia percutantă endoscopică a litiazei renoureterale a fost materializată într-un poster moderat care a prezentat avantajele metodei” a adăugat medicul sibian care consideră chirurgia urologică “cea mai tehnologizată specialitate”.
„Performanța în această specialitate necesită dăruire, sacrificiu din partea celui care o practică, dar și dotare cu echipament și aparatură corespunzătoare. Urologia sibiană va continua să dezvolte și să implementeze modalități noi de diagnostic și tratament patologiei urogenitale”, a concluzionat Dr. Adrian Hașegan.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică