prezența la vot: sibiu printre județele codașe la votare la ora 9

stampile votJudețele cu cea mai mare prezență la urne până la ora 9,22 au fost Teleorman — 9,53%, Giurgiu — 8,89% și Olt — 8,67%, iar cea mai scăzută participare la vot a fost în Harghita — 3,75%, Cluj — 3,98% și Sibiu — 4,05%.

În București, până la ora menționată, a fost înregistrată o prezență de 2,83%. Peste 18.000.000 de cetățeni cu drept de vot sunt chemați la urne duminică pentru alegerea autorităților administrației publice locale.
În premieră, în secțiile de vot a fost instalată o aplicație pe o tabletă prin care vor fi prevenite tentativele de vot ilegal. Astfel, alegătorul îi înmânează unui operator de calculator cartea de identitate, care va scana CNP-ul, iar aplicația va indica dacă acesta a mai votat sau nu. Fraudarea votului se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

O altă noutate constă în faptul că președinții și vicepreședinții consiliilor județene, precum și viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile județene, respectiv consiliile locale.

Ultima oră

Comentariul meu