de ce au creierul mai dezvoltat taximetriștii sibieni

creierO carte recent apăruta în Marea Britanie, analizează cum ne-a schimbat navigația GPS viața în bine și în rău. Autorul Pinpoint: How GPS Is Changing Technology, Culture, and Our Minds  analizează investigațiile psihologice care afirmă că folosirea continuă a navigației GPS ne alterează structura cerebrală.

Cu tehnologia GPS nu aven nevoie să memorăm un cod, să planificăm o rută sau să ne orientăm. Doar urmăm instrucțiunile de pe ecranul aparatului de navigație GPS. Hipocampusul, zona din creier ale cărei principale funcții sunt consolidarea memoriei și a învățării , se relaxează, pentru că nu ăl mai solicităm, iar cu timpul se atrofiază.

O denonstrează un studiu al Universității din Londra, făcut cu taximetriștii din Marea Britanie. Au analizat creierul a 79 de taximetriști tineri, timp de patru ani iar rezultatele au confirmat că există o relație direct proporțională între numărul de ani în care au lucrat ca taximetriști, mărimea hipocampusului și cantitatea de materie gri, care era mai mare decât media generală. Nu înseamnă că taximetriștii sunt mai inteligenți, doar că o mai mare capacitate de a se orienta în spațiu. Și nu s-au născut cu această caracteristică, ci au dobâbdit-o datorită anilor în care nu s-au folosit de GPS.

Făcând o paralelă, și taximetriștii sibieni au dezvoltat talentul de a se orienta rapid în spațiu și a merge pe cel mai rapid traseu pentru a duce un client, tocmai pentru că și-au dezvoltat această capacitate nefolosind navigația GPS.

Această investigație este în concordanță cu teoria lui Richard Dawkins, care sugerează că stimulul decisiv pentru ca creierul strămoșilor noștri să crească și să ne diferențieze de maimuțe a fost capacitatea de a contrui, de a desena hărți. Conceptele de timp și spațiu, potrivit teoriei lui Darwin, a fost ceea ce a stimulat expansiunea și dezvoltarea creierului uman.

Navigația GPS ne ușurează viața, dar pe de altă parte ne și transformă în niște roboți care urmează cu sfințenie ce ne dictează harta satelitară, nu întotdeauna actualizată și inspirată în a găsi cel mai bun traseu.

Ultima oră

Comentariul meu