daniel maricuța a scăpat de arestul la domiciliu. fostul primar al șelimbărului și fosta secretară elena scumpu sunt liberi!

wpid-captura-maricuta-2.jpgDaniel Maricuța și fosta secretară de la primăria Șelimbăr, Elena Scumpu, nu mai sunt plasați în arest la domiciliu. Oficial cei doi sunt acum sub control judiciar pentru următoarele două luni.

Fostul primar al comunei Șelimbăr a scăpat de arest la domiciliul, după șase luni în care magistrații au prelungit de fiecare dată această masură cu câte 30 de zile. Ultima dată s-a întâmplat în data de 20 aprilie 2016, atunci când completul de judecată a admis cererea procurorilor DNA de prelungire a măsurii de arest preventiv pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 24.04.2016 până la data de 23.05.2016 inclusiv.
De marți însă Maricuța nu mai este plasat în arest la domiciliu și va fi cercetat în stare de libertate, dar sub control judiciar. Aceeiași măsură a fost aplicată și în cazul Elenei Scumpu, și acesta scăpând de arestul la domiciliu, începând cu data de 24 mai 2016.
Maricuța nu a scăpat însă și de dosarul în care el și Elena Scumpu sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional şi luare de mită.

A stat șase luni în arest la domiciliu
Primarul din Şelimbăr, Daniel Maricuţa, a fost reţinut, în 25 noiembrie, de DNA, fiind acuzat de constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi spălare de bani, după ce ar fi constituit o grupare ce avea ca scop dobândirea de terenuri prin falsificarea de procese-verbale şi vânzarea acestora ”peste preţul pieţei. Tot atunci, a fost reţinută şi secretara primăriei, Elena Scumpu, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată şi luare de mită.
O zi mai târziu, Tribunalul Alba a dispus măsura arestului la domiciliu pentru primarul şi secretara din Şelimbăr, în timp ce alte 17 persoane, din care şase reţinute iniţial, au fost puse sub control judiciar. Decizia Tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Ce acuzații se aduc lui Maricuța
Procurorii DNA au arătat că, începând cu anul 2000, Daniel Maricuţa, în calitate de primar al comunei Şelimbăr, a constituit împreună cu Elena Scumpu şi alte două persoane o grupare infracţională ”ce avea ca scop dobândirea unor terenuri cu valoare de piaţă mare”, situate în localitate, prin încălcarea dispoziţiilor legale şi prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane.
Primarul, care deţinea calitatea de preşedinte, şi restul membrilor grupării constituiau comisia comunală, ”înfiinţată în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, în scopul atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate”, mai arată anchetatorii.
”Având în vedere funcţiile pe care le aveau în cadrul acestei comisii şi relaţiile de încredere existente între aceştia, cei patru membri ai grupului au hotărât să nesocotească drepturile legale ale persoanelor care depuseseră cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate şi astfel să soluţioneze favorabil doar acele cereri pentru care persoane interpuse deţineau procuri de vânzare sau care, prin manopere dolosive (făcute prin înşelăciune – n.r.), acceptau direct vânzarea către persoanele indicate de membrii grupului infracţional”, preciza DNA.
Potrivit anchetatorilor, Daniel Maricuţa şi ceilalţi membri ai grupării cunoşteau în detaliu atât situaţia terenurilor, cât şi a persoanelor care solicitau atribuirea de terenuri, putând influenţa decizia acestora, atât prin ameninţare, tracasarea proprietarilor, cât şi prin inducerea lor în eroare, în scopul obţinerii în final a acceptului acestora pentru ca terenurile înscrise în titlurile de proprietate să intre în proprietatea membrilor grupului infracţional.

Cum funcționa ”caracatița”
Astfel, arăta DNA, din probele obţinute de către anchetatori rezultă că Maricuţa, împreună cu ceilalţi membri ai grupului, au modificat şi falsificat procese-verbale de punere în posesie sau le-au întocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane într-o manieră care să le fie favorabilă.
”În continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obţinute prin fraudă au fost valorificate pentru sume mari de bani. Acest membru al grupului a avut şi rolul de a despăgubi persoanele care şi-au câştigat dreptul în instanţă sau care, în procesele intentate, aveau şanse la o soluţie favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile. Pentru valorificarea terenurilor, Maricuţa şi Scumpu, persoane cu atribuţii în eliberarea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de construcţie (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire), indicau potenţialilor investitori să cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un preţ peste preţul pieţei, asigurându-i că procedând în acest fel nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor şi derularea investiţiei”, mai arătau procurorii DNA.
În acelaşi scop, notau anchetatorii, pentru a nu cumpăra teren de la alţi proprietari, edilul Daniel Maricuţa dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalţi proprietari să fie eliberate cu menţiunea interdicţiei de construire. Ulterior, activitatea infracţională a grupului a fost sprijinită şi de alte persoane.

Dosar de 114 milioane euro
Valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor ce le reveneau în calitate de membri ai comisiei comunale în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 de euro.
Procurorii DNA Alba au făcut, în 14 octombrie 2015, percheziţii în 61 de locuri din judeţele Sibiu, Braşov, Ilfov şi Neamţ, inclusiv la Oficiul de Cadastru Sibiu, la Primăria Şelimbăr şi la locuinţa primarului, într-un dosar vizând fapte de corupţie din perioada 2005-2015, care ar avea legătură cu retrocedarea unor terenuri. În judeţul Sibiu, percheziţiile DNA au vizat Primăria Şelimbăr, Oficiul Judeţean de Cadastru, dar şi locuinţa primarului din comuna Şelimbăr, Daniel Maricuţa. Totodată, au fost verificate sediile mai multor societăţi comerciale din judeţ conduse, potrivit anchetatorilor, de primarul Daniel Maricuţa, prin interpuşi. Sursă info: mediafax.ro

Ultima oră

Comentariul meu