Acuzatii grave legate de spectacolul "Faust". Minore abuzate emoţional şi sexual. Cine face declaraţiile şocante!

faust

Piesa “Faust” se joacă încă din 2007. Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu l-a prezentat pe cele mai mari scene ale lumii. În cei nouă ani piesa a primit recenzii dintre cele mai bune, şi puţine au fost comentariile negative. Toţi spectatorii au savurat punerea în secnă a lui Silviu Purcărete, inclusiv scenele evidente de violenţă şi sexualitate explicită.

Interzis minorilor, dar cu ei în distribuţie
Până duminica trecută. Atunci, psihologul sibian Mihai Copăceanu a văzut piesa pentru prima data. “Pe afişe se specifică faptul că spectacolul nu este recomandat copiilor sub 16 ani. Acest lucru se anunţă în momentul în care în piesa respectivă sunt redate acte de violenţă, sexuale, limbaj specific adulţilor, sau toate laolaltă. Am rămas extrem de uimit când am văzut că în piesă rolul Margaretei este jucat de fetiţe cu vârste între 8 şi 12 ani”, spune Copăceanu.
Revolta psihologului vine din faptul că cele şapte fetiţe ce fac parte din distribuţia piesei “Faust” joacă scene greu de digerat şi pentru adulţi. “Margareta este o fetiţă care la un moment dat este violată de Faust. În piesă acesta o dezvirginează, îi ridică rochiţa, iar apoi îşi arată mâinile pline de sânge. Mai apoi personajul este sărutat violent de un altul. Chiar dacă acesta este un rol, fetiţele acelea pot fi afectate emoţional şi psihologic. Dacă spectacolul nu este recomandat celor sub 16 ani, atunci cum poţi expune copii de aceeaşi vârstă acolo, pe scenă?”, spune Mihai Copăceanu.

Şapte fetiţe expuse abuzului sexual şi psihologic
Psihologul explică faptul că expunerile repetate la astfel de scene reprezintă şi ele un factor determinant pentru evoluţia psihologică a copiilor.” Faptul că acei copii sunt expuşi constant la actele de violenţă, pentru că se joacă des, poate avea efecte asupra dezvoltarii psihoemoţionale. Avem relatări psihologice în acest sens. Efectele nu sunt imediate, ele se vor vedea pe termen mai lung. . Efectele nu sunt imediate, ele se vor vedea pe termen mai lung. Pot dezvolta anxietate, depresie, iar în cazuri extreme se poate ajunge chiar şi la consum de substanţe. Dacă aceleaşi scene s-ar fi petrecut pe stradă, la şcoală, protagoniştii ar fi fost sancţionaţi. De ce este permis atunci pe o scenă de teatru?”, explică psihiologul sibian.
Mihai Copăceanu spune că participarea copiilor la actele artistice nu trebuie interzisă, dar acest lucru trebuie făcut într-un mediu adecvat vârstei şi preocupărilor. “Arta în dezvoltarea copiilor are un rol benefic. Dar în acest context este de condamnat. Repet, chiar dacă este un rol, ce poate simţi fetiţa aceea care are un bărbat deasupra, care o bate, o violează? Chiar dacă la final protagonistele sunt aplaudate, se lucrează cu inconştientul, iar în viitor acesta poate scoate la iveală tot felul de probleme”, explică psihologul.faust

Sesizare către autorităţi
Mihai Copăceanu spune că a studiat distribuţiile pieselor Faust jucate în toată Europa. “În niciuna nu există în distribuţie copii minori. Rolul Margaretei este jucat de actriţe adulte. Regizorul Silviu Purcărete spune că a alcătuit astfel distribuţia pentru că a dorit să redea cât mai fidel textul literar, dar nu cred că acesta este un argument solid pentru expunerea acelor copii la abuz sexual şi violenţe”, spune Copăceanu.
Psihologul spune că în Statele Unite, pentru copiii care au jucat în filme horror s-a asigurat asistenţă psihologică. “Acei copii au avut mereu un psiholog lângă ei, care le-a explicat constant ce se întâmplă, ce înseamnă, ce se va întâmpla în acele producţii. Chiar şi aşa studiile au arătat că pentru o parte dintre acei minori viitorul a însemnat multe ore petrecute la psiholog tocmai pentru a contracara efectele scenelor interpretate”, spune Mihai Copăceanu.
Deoarece consideră că în Faust cele şapte fetiţe sunt expuse unui abuz emoţional, sexual,şi violenţelor, psihologul Mihai Copăceanu a depus sesizări la sesizări la Direcţia pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie şi la Avocatul Copilului.

Reacţia conducerii Teatrului “Radu Stanca”
“Am aflat cu tristețe de ieșirea publică a domnului Copăceanu Mihai cu referire la posibile încălcări ale legislației privind protecția și promovarea drepturilor copilului în cadrul producției „Faust“, spectacol devenit un brand de țară, cerut pe marile scene ale lumii.
Dorim să informăm publicul că Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a îndeplinit toate obligațiile legale privind obținerea acordului ambilor părinți, avizul psihologic obținut în urma unei atente evaluări a copiilor, adeverință medicală eliberată de medicul de familie care atestă starea de sănătate a copilului, avize evaluate într-o relație firească a copilului cu familia din care acesta provine, cu respectarea prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului republicată și a H.G. 75/2015 privind reglementarea prestării de către copii de activităţi remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling.
Fiind la „a patra generație” a rolului Margareta, avem certitudinea că fetele nu au fost nicidecum afectate emoțional în urma implicării în acest spectacol, având în vedere că și în prezent vin la spectacolele din repertoriul TNRS, inclusiv la spectacolul „Faust”, în calitate de spectatori, fiind persoane pe deplin integre, cu o puternică identitate morală și profesională.
În viziunea regizorală, spectacolul nu este produs ca un „spectacol pentru adulți, interzis minorilor sub 16 ani”, ci este un spectacol bazat pe un text clasic, din literatura universală, un act artistic veritabil.
Spectacolul a fost jucat și în afara României, în turneu (de exemplu în Marea Britanie) și nu s-a ridicat nicio problemă de factură legală privind acest aspect, atât din punct de vedere al legislației europene cât și din cea a țării în care s-a jucat.
Castingul a fost organizat cu respectarea strictă a metodologiei, părinții asistând pe toată perioada desfășurării acestuia, a repetițiilor și spectacolelor împreună cu persoana desemnată din partea instituției să supravegheze activitatea minorilor, așa cum prevede HG 75/2015.
Spectacolul „Faust” se joacă din anul 2007. Până în prezent au avut loc 151 de reprezentații, producția fiind vizionată de peste 45.000 de spectactatori din țară și străinătate, inclusiv reprezentanți ai instituțiilor de stat și din mass media.”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanţii Teatrului “Radu Stanca”.

Foto Arhivă

Ultima oră

2 răspunsuri la “Acuzatii grave legate de spectacolul „Faust”. Minore abuzate emoţional şi sexual. Cine face declaraţiile şocante!”