cristian mungiu

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de la Cannes şi-a desemnat câştigătorii. Printre ei şi Cristian Mungiu, care a luat premiul pentru regie cu filmul “Bacalaureat”.

Premiul pentru regie de la Cannes 2016 a fost atribuit, de asemenea, regizorului Olivier Assayas, pentru lungmetrajul „Personal Shopper”.
Celebrul critic de film Peter Bradshaw, de la The Guardian, numeşte filmul lui Mungiu „un studiu de observaţie de 5 stele despre compromisul birocratic din România, realizat cu minuţiozitate şi subtilitate”. Britanicul a acordat 5 stele din 5 filmului „Bacalaureat. „În film, vedem un război în subsidiar între generaţia cinică şi epuizată a oamenilor de vârstă medie şi cea a copiilor, furioşi, sălbăticiţi. Scenele dintre medicul de provincie şi fiica lui sunt extrem de tragice: nu e timp de pierdut, medicul trebuie să o insereze pe fata lui în lumea ruşinii – iată preţul supravieţuirii. Filmul regizorului român este măiestrit, complex, e un studiu psihologic ca o pildă morală, despre alegerile meschine pe care oamenii le fac pentru a-şi face drum cu coatele în viaţă. Oameni constrânşi de o loialitate pe care le-o datorează altora, care, la rândul lor, i-au ajutat în treburi josnice, se folosesc de corupţia generală pentru un alibi personal, ce-i justifică. Ce se va întâmpla cu odraslele acestor oameni, acele conştiinţe inocente pentru care toate mişmaşurile meschine s-au făcut? Trebuie ei să-şi ia examenele într-o lume infestată, lumea compromisului şi ruşinii absconse?”, scrie Bradshaw.
„«Bacalaureat» este un film care reflectă conştiinţa umană labirintică, un film extrem de inteligent, un portret sumbru al stării de depresie ce se permanentizează în România, acolo unde generaţia celor născuţi în anii ’90 speră să o poată lua de la capăt. Drăguş şi Titienii joacă superb. Filmul e o bijuterie în selecţia de la Cannes.”, adaugă faimosul critic de film de la The Guardian.
Întrebat la conferinţa de presă dacă filmul este un portret al societăţii româneşti, sau o pildă general- umană, Cristian Mungiu a răspuns: „Sper că, de fapt, fac filme despre natura umană.”
Criticul Leslie Felperin, de la The Hollywood Reporter, scrie că „Bacalaureatul” lui Mungiu este „o radiografie a societăţii româneşti contemporane”.
În Variety cronicarii scriu: „Filmul e structurat splendid şi e în totalitate autentic, credibil.”
În Irish Times, criticul de film scrie: „Bacalaureat este un studiu de observaţie briliant a meschinăriei nepotismului”.
Le Figaro scrie că filmul „are toate calităţile pentru a primi premiu la Cannes. Se înscrie în tematica «cannoise» a acestei ediţii: e vorba de un voinţa de nestrămutat a unui tată de a-şi «salva» fiica dintr-o lume sumbră.
Revista de cinema Première elogiază filmul: „Bacalaureat este un film excepţional, cu o mizanscenă anticlimax, care prezintă realist portretul unei Românii erodată de corupţie”.
Jurnaliştii de la France 24 spun că filmul este o „pildă morală complexă, care te pune pe gânduri, te provoacă”.

Sursa www.mediafax.ro

Ultima oră