Era cât pe-aci să mă liniștesc. Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara părea recunoscut, apreciat și aplicat. După peste 26 de ani, de la despărțirea de comunism, un fost activist al vechiului regim a primit interdicția de a participa în alegerile locale de la 5 iunie. În sfârșit, puteam răsufla ușurați! Clasa politică din România părea dispusă să se primenească. „Foștii” să nu mai poată face politică, o perioadă de timp, după ce au slujit odată dictatura. Așadar, visul regretatului George Șerban părea împlinit de însuși PSD, sub conducerea lui Liviu Dragnea. Este PSD-ul lui Ion Iliescu, cel care declara, în decembrie 89, cu mânie revoluționară, că nu comunismul a dus țara de râpă, ci N. Ceaușescu, dictatorul, care i-a întinat valorile. Iar, peste câteva luni, tot Iliescu lua în derâdere celebra Proclamație, considerând-o un act samavolnic, îndreptat împotriva celor 4 milioane de cetățeni români, foști membri ai PCR. Ei bine, am crezut că, după venirea la putere a lui Dragnea, s-a spart gheața: PSD (urmașul PCR – pe filiera FSN, FDSN, PDSR) a făcut lustrație (curățenie morală, cum se mai spune). Ce n-a făcut FSN, în timpul primăverii de la București, din 1990, a reușit Liviu Dragnea! Acest lucru a fost dat de înțeles chiar de el, liderul PSD, în direct, marți seara, pe un post de televiziune, într-o emisiune electorală.

Știrea lui Dragnea, cred, în premieră absolută, a fost însă o penibilă manevră electorală a președintelui celui mai mare și imprevizibil partid din România – firesc, după istoricul pe care îl are. Putea fi știrea bombă a actualei campanii electorale. S-o auzi și să n-o crezi. Sau, mai bine zis, să nu-ți vină să crezi că, după peste două decenii și jumătate, mai poți auzi o vorbă, o singură vorbuliță din gura unui lider important, despre necesara lustrație a clasei politice românești.

Era, însă, prea frumos să fie adevărat! Mai ales că vorbim de PSD, formațiune cu o largă susținere popular-nostalgică după comunism.

Dovadă este chiar știrea lui Dragnea, despre așa zisa lustrație, din interiorul PSD, prin Codul de integritate, pus în aplicare cu prilejul stabilirii listei de candidați pentru localele din iunie. Datorită acestui Cod, un membru PSD, despre care liderul maxim a spus că avea șanse maxime să câștige (nu mai știu a câta oară) primăria unui municipiu de pe malurile Dunării, ei bine, acest om integru a renunțat să mai candideze. De ce? Pentru că n-ar fi satisfăcut prevederea legată de trecutul său comunist. Numai că omul acela n-a fost decât secretar de UTC. Pentru cine nu știe: liderul unei organizații a Uniunii Tineretului Comunist. Poate chiar organizația din școala unde a învățat. Oricum, o funcție fără o importanță reală, în piramida ierarhică a partidului unic.

E de râs sau de plâns? Cum adică? Cetățeanul de la Dunăre a renunțat să candideze pentru că a fost doar utecist? Conform Codului? Ce are, astăzi, integritatea omului – dovedit apreciată de alegătorii lui, în alegerile precedente – cu fosta șefie de utecist? Pare de-a dreptul suspect modul stupid în care Dragnea a crezut că ne vinde gogoașa curățeniei morale în PSD. ÎN ANUL 2016! Proclamația din 90 vorbea de foștii nomenclaturiști, mahării care au asigurat liniștea necesară dezlănțuirii paranoiei Ceaușescului! Dacă amărâtul de secretar UTC s-a simțit „vinovat”, după două decenii și jumătate de la prăbușirea regimului comunist, cum rămâne cu unii din stâlpii regimului Ceaușescu, cei care, din 1990 – liberi de obligații morale fiind -, au cam făcut jocurile în toate partidele importante, începând cu FSN și toți puii săi, și în toate alianțele lor, după 2000? Pe mahării aceia îi viza Proclamația! Și s-a ajuns la lustrația după Dragnea: marca PSD – o creație politică după chipul și asemănarea lui Ion Iliescu!

Liviu Dragnea, cu figura lui de bonom, a interpretat magistral, marți seara, în fața telespectatorilor rolul cavalerului rozelor, idealistul ce poartă sigla PSD în suflet. Cavalerul ăsta mai are puțin și, cu puterea pe care o are, îl va aduce pe adversarul de anul trecut, amicul lui de astăzi, marele și istețul doctor în copiat, VV Ponta, la conducerea Camerei. Bravos! Și iată dovada integrității morale a liderului: îl înlocuiește pe V. Zgonea, după ce acesta i-a cerut demisia, în urma condamnării primite, cu prim-plagiatorul avid de cele mai înalte funcții ale statului. Ăsta da Cod de integritate! Și-nchiiere, toa’ăși, putiem spune că odată ce fostul utecistul a fost eliminat din cursa electorală, iar Ponta, „reactivat”, pentru a treia poziție în stat, PSD poate câștiga liniștit alegerile locale de la 5 iunie. Asta de lustrație! Mi-e milă de cei care se arată convinși că acest partid, ieșit din mantaua lui Iliescu, poate fi reformat, prin aducere la zi, de liderii lui. În primul rând, de liderii lui.

Ultima oră

Comentariul meu