Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a fost și încă mai este implicat într-un scandal izbucnit în luna martie, legat de serviciile de internet și telefonie. Instituția a rămas ”în aer” cu aceste servicii, după ce firma furnizoare le-a sistat pe motiv de neplată a facturilor restante. Reprezentanții companiei respective au explicat pentru Ora de Sibiu, cum stau lucrurile din punctul lor de vedere.
Nu mai este nici un secret faptul că Inspectoratul Județean Sibiu a rămas la începutul lunii trecute fără servicii de internet și telefonie. A urmat un adevărat scandal în mass-media locală și națională, scandal în care cei de la ISJ Sibiu s-au apărat și au spus că ar fi nevinovați și că sistarea serviciilor s-ar fi făcut fără un preaviz.
Reprezentanții firmei care asigură aceste servicii, au explicat pentru Ora de Sibiu, cum stau lucrurile, din punctul lor de vedere.
Colaborare demarată în decembrie 2015
Intre Development & Integration Association srl si Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu exista o relatie contractuala (CONTRACT PRESTARI SERVICII IT SI/SAU FURNIZARE HARDWARE Nr. 06 din 17.12.2015), legala, incepand din data 17.12.2015. Reprezentantii acestei firme spun ca in baza acestei relatii, Development & Integration Association srl a inceput sa presteze diverse servicii IT si de furnizare de Hardware pentru beneficiar, cum ar fi refacerea prin inlocuire a intregii infrastructuri a retelei de IT/comunicatii, puncte de acces Wireless, sistem de telefonie digitala, telefoane digitale, firewall etc.
”Nu este nici pe departe vorba doar schimbarea unor prize, asa cum s-a exprimat domnul Inspector General Firu Stefan cu diferite ocazii. Intr-adevar pe langa toate cele de mai sus s-a facut si schimbarea prizelor inclusiv managementul cablurilor, dupa cum reiese si mai jos, insa, la solicitarea si insistenta dansilor, iar acum nu doresc sa achite contravaloarea facturilor privind aceste lucrari”, explica Lucas Bichl, pentru Ora de Sibiu.
ISJ-ul le-a cerut ajutorul. Cum a decurs ”relația”comercială
La legatura comerciala dintre cele doua institutii s-a ajuns ca urmare a contactarii companiei Intre Development & Integration Association de catre Blaga Marius, care le-a solicitat instalarea unui sistem de telefonie digitala care sa-l inlocuiasca pe cel vechi de tip analog. In urma intalnirii cu reprezentantii ISJ, cei de la firma de UT le-au facut si o oferta de inlocuire a vechii infrastructuri de retea deoarece, tehnicianul ISJ Sibiu, Dragomir Mircea, a semnalat foarte multe probleme existente. ”In timpul executarii lucrarilor, le-am spus ca au nevoie de un SIP-Trunk ca sa functioneze telefoanele, iar dansii ne-au rugat sa ii ajutam si sa facem noi o cercetare de piata astfel incat sa gasim o solutie optima, cu costuri mai reduse, a unui furnizor de SIP-Trunk. Asadar am contactat Telekom si UPC, stabilind intalniri in numele ISJ Sibiu pentru a obtine ofertele cele mai potrivite cu cerintele lor. Pentru ca atat cei de la Telekom cat si cei de la UPC si altii au conditionat livrarea SIP-Trunk–ului de conexiunea lor de internet, am continuat analiza de piata si astfel am ajuns sa solicitam oferta si de la compania Iristel. Marele avantaj oferit de Iristel era faptul ca ei ofereau SIP-Trunk–ul independent de internet, ceea ce dadea posibilitatea ISJ Sibiu sa schimbe furnizorul de internet ori de cate ori primeau o oferta mai buna fara sa piarda conexiunile telefonice si in plus costurile convorbirilor de telefonie erau si cu 50 % mai mici decat ale ofertelor celorlalate companii. Asadar, alegerea Iristel de catre ISJ Sibiu s-a facut logic ca urmare a analizarii ofertelor puse la dispozitie in urma cercetarii de piata pe care Development & Integration Association SRL a facut-o”, mai spune directorul companiei.
Lucrări făcute pe banii companiei și promisiunile ISJ-ului
O prima problemă de care s-au lovit cele doua parti era faptul că ISJ Sibiu nu putea face un contract nou cu un furnizor de telefonie, deoarece aveau unul care expira in luna martie 2016. In aceste conditii cei de la Intre Development & Integration Association au oferit sprijinul de a le sustine plata facturilor catre Iristel cu intelegerea ca din martie 2016 sumele achitate sa fie recuperate de la ISJ Sibiu. ”Ei trebuiau sa-si plateasca datoria pentru ca nu a fost un act de donatie ci o intelegere circumstantiala izvorata din dorinta de a ajuta ISJ Sibiu in baza unei bune colaborari prezente si pe viitor. Cu alte cuvinte, un gest, normal, de incredere, rasplatit cu minciuni si invective din partea domnului Firu Stefan. Mentionam faptul ca toate aceste lucrari au fost executate ca urmare a unor oferte comerciale prezentate si cu acceptul verbal si in scris ai reprezentantilor ISJ respectiv al domnilor Stefan Firu, Blaga Marius, Ciufudean Silvia, Birza Gheorghe, Florea Mircea si doamnei Klemens Christine Manta. Nici nu ar fi fost posibil ca asa cum afirma domnul Stefan Firu intr-o declaratie, aceste lucrari sa fie facute fara ca dansul sa nu fi avut cunostinta despre ele. Precizam ca in urma instalarii sistemului telefonic digital, compania noastra a facut o analiza de piata oferind Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu intregul studiu comparativ (3 oferte), dandu-i astfel posibilitatea sa aleaga oferta cea mai potrivita”, mai spune Lukas Bichl.
I-au dus cu ”zăhărelul”
Cei de la Intre Development & Integration Association spun că pentru toate lucrările efectuate s-a solicitat semnarea unui contract, dar Marius Blaga si Mircea Florea au spus ca nu se poate semna deoarece ”se este in concediu” insa au insistat sa fie efectuate aceste lucrari urmand ca plata sa se faca in luna martie a acestui an.
”La insistentele dansilor, pentru ca pareau de buna credinta, compania noastra a efectuat lucrarile cerute suplimentar, acceptand conditiile propuse privind plata lucrarilor executate, iar acum dupa ce in 14 martie 2016 s-au emis facturile pentru serviciile si lucrarile executate, am aflat ca dansii nu vor sa mai plateasca deoarece, zic ei, costurile ar fi prea mari. Asta, dupa ce in decembrie 2015 au fost de acord cu oferta facuta si dupa ce au insistat sa executam lucrarile fara un contract sau act aditional la contract (motivand faptul ca fiind perioada sarbatorilor de iarna nu ar fi avut cine sa semneze) cu promisiunea ca se rezolva in martie 2016 si ca vor plati integral. Precizam ca, firma noastra a suportat toate costurile pentru efectuarea acestor servicii, si anume: costuri pentru cumpararea materialelor, costuri pentru executarea serviciilor de catre lucratorii nostri, etc”, mai spune Lukas Bichl.
Astfel au fost emise facturile pentru serviciile efectuate, acestea având o valoare totală de aproximativ 14.250 lei.
Refuz la plata din partea Inspectoratului Școlar
In data de 28 Martie 2016 a avut loc o intalnire intre reprezentantii inspectoratului si cei de la Intre Development & Integration Association pentru solutionarea situatiei, cu acea ocazie fiindu-le inmanate celor de la ISJ si facturile in original, pe acestea fiind stipulat si termenul de plata. ”Intrucat in cadrul intalnirii reprezentantii ISJ Sibiu si-au declinat raspunderea negand toate discutiile avute in luna Decembrie, implicit respingand plata serviciilor/lucrarilor pe care deja le utilizau inca din data de 4 Ianuarie 2016 si pe care compania noastra le platise deja, am decis sa le trimitem o instiintare scrisa (via e-mail) privind neplata facturilor, reprecizand sistarea serviciilor de telefonie incepand cu data de 1 Aprilie. Neprimind niciun rapuns din partea ISJ Sibiu am avut o discutie telefonica cu domnul Firu Stefan in care dansul a solicitat stabilirea unei intalniri, la sediul societatii noastre, dar la care, tot domnia sa, nu s-a prezentat. Prin urmare, afirmatia domnului Firu Stefan ca nu ar fi primit nici o instiintare de plata este in neconcordanta cu realitatea”, mai spune directorul companiei.
Amenintari de la conducerea ISJ
Cei de la Intre Development & Integration Association spun ca dupa sistarea serviciilor de telefonie, la nici 5 minute, Inspectorul General Firu Stefan i-a sunat si le-a solicitat repunerea in functiune a liniilor. ”Ne-a amenintat ca in caz contrar va iesi in presa si va face tot posibilul ca aceasta companie sa nu mai aiba alte lucrari in judet sau in tara. (..) Domnul Firu Stefan cunostea situatia iar compania noastra a trimis preaviz de plata, iar partea pacalita este Development & Integration Association srl deoarece aceasta a executat diferite lucrari fara a-si mai primi banii din partea ISJ Sibiu”, a mai explicat Lukas Bichl.
Plângere în instanță împotriva Inspectoratului Școlar
”Compania noastra isi rezerva dreptul de a actiona in judecata pe fiecare decident in parte cat si ISJ Sibiu astfel incat sa ne putem recupera prejudiciul creat si, mai ales, sa preintampinam, pe viitor, ca astfel de comportamente abuzive si neprofesionale sa perimeze mediul de afaceri, si asa, sensibil la influentele nedemocratice din parte unor “alesi” ca urmare a unor apartenente politice si nu din vreun motiv ce tine corectitudine si competente profesionale”, a mai spus directorul Intre Development & Integration Association.