mii de copii testați auditiv gratuit la sibiu cu sprijinul celor de la spitalul polisano

consult medic copii doctor sibiuPeste 2.400 de copii vor fi testați auditiv gratuit, pe parcursul anului 2016 în municipiul Sibiu. În prezent, la nivelul României aproximativ 30% dintre nou-născuți sunt testați auditiv, iar în județul Sibiu există doar două maternități care efectuează această procedură.

Peste 2.400 de copii preșcolari din municipiul Sibiu vor fi testați auditiv gratuit, în cursul anului 2016, în cadrul proiectului “Copiii sibieni vor să audă”, inițiat de Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă Viața!”, în parteneriat cu Spitalul European Polisano și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu. Copiii care vor fi depistați cu deficiențe sau afecțiuni ale urechii (ex: otite) vor beneficia, ulterior, de investigații specializate gratuite în cadrul Spitalului European Polisano. Totodată, în cadrul proiectului, va avea loc evaluarea celor depistați cu deficiențe de auz, precum și informarea și consilierea părinților cu privire la procesul de reabilitare ce trebuie urmat.
Această inițiativă, care reunește o asociație dedicată reabilitării și integrării copiilor cu deficiențe de auz, unul dintre cele mai cunoscute spitale private din România și Inspectoratul școlar județean, vine în contextul în care, în maternitățile din România, nu este implementată testarea auditivă a nou-născuților, deși, în conformitate cu declarațiile Ministerului Sănătății, trebuia să devină obligatorie încă de la începutul anului 2015. Această procedură este în măsură să le ofere părinților și personalului medical primul indiciu cu privire la o posibilă deficiență de auz, facilitând diagnosticarea precoce a hipoacuziei, protezarea auditivă (clasică sau cu implant cohlear) și succesul procesului de reabilitare, marcat de integrarea copiilor cu deficiențe de auz în învățământul de masă și ulterior în societate.
În prezent, la nivelul României aproximativ 30% dintre nou-născuți sunt testați auditiv, iar în județul Sibiu există doar două maternități care efectuează această procedură.
Procedura de testare, investigațiile complexe ulterioare, evaluarea logopedică sunt oferite gratuit copiilor preșcolari de pe raza municipiului Sibiu. Costurile acestora sunt acoperite prin cofinanțarea de 18.000 lei din partea Consiliului Local Sibiu şi Primăriei Municipiului Sibiu, și din contribuțiile proprii ale Asociației “Ascultă Viața!” și Spitalului European Polisano.

Ultima oră

Comentariul meu