încă o super intervenție chirurgicală de excepție la sibiu. chirurgul dan sabău a mai făcut o minune!

dan sabăuProf.univ.dr. Dan Sabău, medicul şef al Secţiei Clinice Chirurgie II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a “recidivat” efectuând joi 12 mai 2016 o nouă intervenţie chirurgicală laparoscopică, cu un grad mare de complexitate, extirpând două chisturi hidatice de 8 și 4 centimetri de la o fetiță în vârstă de 4 ani și numai 12 kilograme.

Este cea de-a treia intervenție chirurgicală de acest tip realizată de profesorul Sabău în ultimele 4 luni, după ce în februarie un alt copil de 4 a ani a fost operat pentru aceeași afecțiune iar în martie un copil de 11 ani a fost operat de chist splenic.
Intervenţia chirurgicală a avut loc în cadrul Clinicii de Chirurgie Pediatrică a Spitalului de Pediatrie din Sibiu,  fiind realizată de o de o echipă mixtă, coordonată de Prof.univ.dr. Dan Sabău, din care au făcut parte: Șef lucrări Dr. Berghea Neamţu Cristian Ştefan, medic specialist chirurgie pediatrică, Dr. Manea Alina Ştefania, medic specialist chirurgie pediatrică și Dr. Giurca Dorica, medic specialist A.T.I. în cadrul Spitalului de Pediatrie. Echipa mixtă a mai fost completată cu Dr. Noor Hassan, medic rezident chirurgie în cadrul Secției Clinice Chirurgie II a SCJU Sibiu,  cu Paraschiva Iliuț, asistent în cadrul Blocului operator al SCJU Sibiu și Vîrciu Cristiana, asistent în cadrul Blocului operator al Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu. Intervenția a durat circa 2 ore şi s-a realizat în baza unui protocol scris de colaborare în chirurgia infantilă încheiat între Secţia Clinică Chirurgie II a SCJU Sibiu şi Clinica de Chirurgie Pediatrică, care face posibil ca și copiii să poată beneficia de multiplele avantaje ale laparoscopiei.
“În continuare încercăm să ne facem datoria și să implementăm cu fermitate intervenția laparoscopică la copii, considerând, așa cum mai spus-o și cum o spun permanent la toate congresele de profil la care particip, că intervenția miniinvazivă are indicație principală la copil, dat fiind că acest tip de intervenție înseamnă, ca să mă exprim plastic <punct ochit punct lovit> și nu <aruncatul cu grenada>, pentru că una e să reconstruiești după o grenadă e una și să reconstruiești după o înțepătură, crescând astfel foarte mult nivelul de eficiență, atât din perspectiva operației propriu zise cât și postoperatoriu, din perspectiva refacerii, care este extrem de importantă la copii”, a explicat Prof.univ.dr. Dan Sabău efortul său insistent de a promova chirurgia laparoscopică la pacienții de vârstă fragedă.

O familie unită
Familia X din județul Sibiu are două fete gemene în vârstă de patru ani. Din nefericire, una dintre ele, numită Y, a fost diagnosticată cu chist hidatic multiplu, fapt care i-a schimbat viața. După primirea diagnosticului, Y. a urmat timp de circa o lună un tratament specific pentru chistul hidatic – o parazitoză digestivă care necesită în mod normal și tratament medicamentos prealabil. Părinții fetei au aflat despre posibilitatea realizării unei intervenții chirurgicale laparoscopice pentru îndepărtarea chisturilor și au discutat în acest sens cu Prof. Dr. Sabău în urmă cu o lună. După ce s-a urmat tratamentul medicamentos s-a trecut și la cel chirurgical, fiind aleasă soluția miniinvazivității astfel încât micuța pacientă să sufere cât mai puțin.
Y. a fost internată  în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, alături fiindu-i mama dar și sora sa sănătoasă, fapt care i-au făcut mai ușoară perioada internării dar și acceptarea ideii că va fi operată, lucru complicat de explicat unei copil de această vârstă. Practic, aceasta a fost argumentul care a motivat intervenția într-un spital cu specific pediatric.
Referitor la modul cum a decurs intervenţia, Profesor Dr. Dan Sabău a precizat: “Față de cazul din februarie, cel de acum a fost ușor distinct: dacă primul copil a avut 17 kilograme, acum copilul a avut doar 12 kilograme, ceea ce însemnă, din punct de vedere somatic, un spațiu ceva mai restrâns pentru intervenția chirurgicală, dar operația s-a desfășurat fără probleme. Cel de-al doilea chist hidatic avea o localizare particulară, chiar păcătoasă, în segmentul șapte al ficatului care este cel mai greu accesibil chirurgical dar am găsit soluția optimă cu o serie de artificii de montaj al telescopului pentru a plasa laparoscopul acolo unde trebuie. De altfel, treptat eliminăm toate barierele conceptuale care au tot întârziat introducerea chirurgiei laparoscopice la copii și insist că intervenția miniinvazivă la copii este soluția <de aur> pe care o avem la dispoziție pentru a trata optimal micuții pacienți”.
Evoluția fetiței după operație este una bună, aceasta urmând să mai rămână câteva zile sub supraveghere și tratament de specialitate.

Ultima oră

Participă la discuție

4 Commentarii

  1. SĂ AVEȚI MULT SUCCES ÎN CONTINUARE DOMNULE PROFESOR DAN SABĂU. AVEȚI POTENȚIAL, SPIRIT INVENTIV ȘI BUNĂTATE SUFLETEASCĂ. VĂ DORESC NOI REALIZĂRI.

  2. FELICITARI!!!!! Domnule Doctor.Sunteti o minune poate chiar mesagerul lui Dumnezeu pe pamant Suntem mandri ca sunteti roman si ca, inca mai sunteti pe aceste meleaguri. Va asteptam la Braila,, sa beneficieze si galatenii de experienta duneavoastra sau poate la Galati…..MULT SUCCES!!

  3. Un medic si un om de exceptie este DOCTORUL SABAU suntem mandri ca este din orasul nostru si dezamagiti ca nu am reusit sa avem la BRAILA un cadru adecvat pentru a profesa asemenea oameni .

  4. Le urez sanatate maxima atat copilului,cat si domnului doctor, sa mai poata ajuata la nevoie si poate nu uita de braileni!