Potrivit Agenției Spațiale Europeane ( ESA), astronautul britanic Tim Peake făcut această fotografie luna trecută. Un gunoi spațial, o bucată mică de fier vechi care gravita în jurul Pâmântului, a lovit una dintre ferestrele Stației Spațiale Internaționale (ISS), lăsând un semn mic, fotografiat de astronautul Tim Peake.
Bucata de gunoi spațial a lovit cupola ISS, o cameră de observație, de unde se manevrează brațele robotizate ale Stației Spațiale. Urma lăsată de bucata de fier care gravita în spațiu are un diametru de 7 mm. După cum a explicat astronautul, deseori este întrebat dacă Stația Spațială este lovită de reziduuri spațiale. „Asta este dovada clară. Noroc că sticla din care este confecționată cupola are patru straturi” a comentat astronautul Tim Peake. Pentru a face față unor astfel de pericole, Stația Spațială Internațională contează cu un amplu sistem de blindaje, care protejează toate zonele vitale pentru echipaj și pentru aparate, astfel că o coliziune minoră, nu implică riscuri.
Deși un impact care lasă un semn ca cel din fotografie este normal, gunoaiele spațiale de dimensiuni mai mari pot fi o problemă. Un obiect de până la un centimetru diametru, poate distruge un instrument sau un sistem de zbor important pentru un satelit. Dacp e mai mare de un centimetru, poate traversa blindajul modulelor Stației Spațiale, iar orice obiect mai mare de 10 centimetri în diametru, poate distruge un satelit sau chiar nava spațială.
„Stația Spațială Internațională caută să avite cțt mai mult generarea de reziduuri spațiale, pentru că cea mai bună metodă de a evita problemele cu gunoaiele spațiale, este să nu produci gunoaie”, a comentat Holger Krag, directorul Biroului de Reziduri Spațiale.
Astfel, noile misiuni întreprinse în spațiu trebuie să ganranteze că sateliții se vor întoarce în atmosferă la cel mult 25 de ani după ce și-au încheiat perioada utilă de funcționare, dezintegrandu-se.