tranzit mercur   youtubePentru prima oară după mulți ani, în această zi de luni se poate vedea cum trece Mercur, prin fața Soarelui. Un fenomen pe care micuța planetă îl va completa în ceva mai mult de șapte ore și care nu se va repeta până în 2019.

Pentru cei care nu au instrumentele necesare sau preferă să vadă acest fenomen online, Institutul de Astrofizică din Insulele Canare transmite în direct acest fenomen astronomic.

În ce constă
Mercur se  alinează cu Soarele și cu Pământul doar de 13 ori într-un secol. Ultima oară când a avut loc acest fenomen a fost acum zece ani, iar următoarea dată va fi în 2019.  Aceste fenomene sunt mai rare decât eclipsele de Soare și Lună și se petrec doar cu Venis și Mercur, numite planete interioare, care orbitează între Pământ și Soare.

Tranzitul planetei Venus printre Pământ și Soare este și mai rar. Fenomenul are loc odată la o sută de ani, în timp ce în cazul planetei Mercur se întâmplă mai des.

Trecerea lui Mercur prin fața Soarelui a început la ora 14.12, ora României și se va încheia la 21.42. Fenomenul este vizibil în toată Europa, coasta de este a Statelor Unite și aproape toată America latină.

YouTube video

 

Ultima oră

Comentariul meu