friends-clip-art-girls-three-hi

În aprilie 2015 Asociația Spitalului de Psihiatrie Dr. Gh. Preda Sibiu (www.aspps.ro) și Asociația ReGenerația (www.regeneratia.ro) au lansat proiectul Prietenii din Spital – Serviciul de voluntariat al ASPPS – o remarcabilă inițiativă civică, cu impact pozitiv pentru semenii aflați în suferință psihică și emoțională.

Prietenii din Spital a marcat o premieră reușită pentru România, fiind un proiect complex și multidisciplinar, o premieră sibiană, care a asigurat înființarea, operarea și dezvoltarea profesionistă a serviciului de voluntariat în Spitalul de Psihiatrie dr.Gh.Preda din Sibiu, prin stagii în programe de voluntariat conturate chiar de nevoile concrete ale beneficiarilor.
În cadrul acestul proiect inovativ au fost instruiți voluntari, prin cursuri periodice în scopul informării generale în domeniul voluntariatului și dezvoltării personale. Cursurile au cuprins noțiuni despre rolul și funcționarea organizațiilor societății civile şi metode specifice de promovare a cetățeniei active, dar s-au adresat și nevoii de toleranță și integrare a grupurilor vulnerabile și eradicarea unor forme de discriminare.
Concret, au fost derulate 22 de sesiuni de training, la care au participat 112 persoane. Cursurile s-au axat pe legislația în domeniul voluntariatului, organizarea și funcționarea organizațiilor neguvernamentale, dezvoltarea personală. Un succes important în cadrul Proiectului Prietenii din Spital a fost aderarea la Rețeaua Națională MindReset.Net, alături de alte 22 de ONG-uri active în domeniul sănătății mintale.
În cifre, Prietenii din Spital înseamnă 10 programe și proiecte permanente de voluntariat în beneficiul pacienților spitalizați sau tratați prin Centrele de Sănătate Mintală pentru adulți și copii, 60 de voluntari înscriși în programe, proiecte și evenimente ale Asociaței, 30 de membri ai ASPPS implicați în proiecte și programe, alături de voluntari, 2 evenimente publice dedicate combaterii discriminării cu care se confruntă persoanele care suferă de tulburări psihice, 8 parteneriate și colaborări cu organizații și instituții (ASPS – Asociația Studenților în Psihologie de la ULBS, Crucea Roșie-Filiala Sibiu, Stația de Ambulanță Sibiu, Asociația De la Noi pentru Noi, Asociația Sportivă Hard Workout, Help Autism România și Facultatea de Științe Socio-umane – Specializarea Psihologie de la ULBS).
Trebuie menționat faptul că Proiectul Prietenii din Spital a consolidat dezvoltarea organizațională a Spitalului de Psihiatrie din Sibiu, prin amenajarea completă a unui spațiu special destinat activităților cu voluntarii, realizarea unor achiziții pentru continuitate în voluntariat, dotarea tuturor secțiilor pediatrice cu TV și DVD player, organizarea unui curs de autoapărare pentru angajații spitalului și a unui curs de tip shadow (integrarea copiilor cu tulburări din spectrul autist) pentru studenții facultății de psihologie.
Eforturile depuse în acest an au fost răsplătite cu recunoașterea la nivel național a valorii ASPPS, care a fost premiată la Gala pentru Supervoluntari pentru cel mai reusit proiect realizat cu sprijinul voluntarilor. Toate acestea au fost posibile doar prin seriozitate, încredere și sprijin, cu precădere datorită finanțării primite de la Fondul ONG.

Ultima oră

Comentariul meu