FOTO - Un turc a băgat 200.000 de euro într-un centru de colectare a lânii la Sibiu

centru-de-colectare-a-lanii-SibiuUn cetățean de naționalitate turcă stabilit la Sibiu a investit peste 200.000 de euro într-o afacere ce presupune colectarea și prelucrarea lânii. Aici majoritatea crescătorilor de oi din zona Sibiului și nu numai, aduc lâna și primesc un preț decent pe ea.

La marginea orașului Sibiu, un cetățean turc stabilit în România din 1999 a înființat cel mai modern centru de colectare al lânii din zona Ardealului, anunta agrointel.ro. Erdogan Ergun Akavci spune că a investit peste 200.000 de euro în tot ceea ce presupune un comerț civilizat cu lână și unde crescătorii de oi primesc pe fiecare kilogram un preț proporțional cu calitatea fibrei pe care o oferă.
Odată cu darea în funcțiune a centrului de colectare a lânii, capacitatea de preluare a crescut la 10.000 de tone pe sezon. Întreaga cantitate este atent selecționată și este apoi exportată cu precădere în Turcia, acolo unde Tolga Wool, compania turcului stabilit la Sibiu, are un parteneriat solid cu Pozitiv Wool din Usak, Turcia, unul dintre numele cu tradiție în prelucrarea lânii. Astfel, potrivit site-ului centrului, la Sibiu se desfășoară activități de prelucrare a lânii brute, de spălare a ei, iar ulterior materia primă de aici ajunge atât în țara natală a investitorului, cât și în vestul Europei, în Anglia, Italia, Spania, Portugalia, Germania, Ungaria și chiar în Pakistan sau China.baloti-de-lana”Oierii din zonă deja ne cunosc. Sunt clienți mai vechi, dar și mai noi. Înainte mergeam noi să preluăm lâna, acum o aduc ei la noi la centru. Cei mai mulți ne sună înainte să ne anunțe că vin, alții vin direct. Așa, zilnic preluăm cam 50 de tone de lână, iar anul acesta, de când a începutul campania de colectare, avem deja în depozit 500 de tone”, spune Erdogan Ergun Akavci, fondatorul Tolga Wool din Sibiu.

Preț diferențiat
Prețul oferit oierilor diferă în funcție de calitatea lânii. Se pornește de la 1 leu pe kilogram și se poate ajunge până la 5-6 lei pe kilogram pentru lâna oilor din rasa Merinos. ”Cu cât lâna are o calitate mai bună, este mai îngrijită, mai curată, cu atât plătim un preț mai bun. Spre exemplu, în medie, pentru cantități mai mari de lână de la oile Țurcane, oferim cel puțin 2,5 lei pe kilogram”, ne-a spus proprietarul centrului de colectare.balotare-lana-de-oaie
Afacerea turcului Erdogan Ergun Akavci nu este unică în țară, dar el se mândrește că deservește județe cu efective mari de ovine precum Sibiu, Alba sau Hunedoara. ”La noi vin direct oieri sau, de cele mai multe ori, intermediari care colectează și aduc apoi la noi la centru”, a mai spus antreprenorul care desfășoară activități comerciale din anul 2002. Vezi continuarea pe agrointel.ro

Ultima oră

Comentariul meu