"PILULA" DE TERAPIE SI DEZVOLTARE PERSONALA-EFECT RETARD SAU DELOC?!

In prezent, conceptele de „psihoterapie”, „terapie” si „dezvoltare personala ” s-au impus pe piata ca fiind adevarate modalitati  cu efect de „panaceu universal ” in interventiile asupra persoanelor aflate in cautarea sinelui si/sau  a ameliorarii starii de boala. Vestea buna este ca tot mai multi au ajuns sa inteleaga ca nu putem vorbi despre sanatate fara vindecarea sufletului si a mintii. Vestea mai putin placuta este insa ca nu toate formele de terapii, psihoterapii si cursurile de dezvoltare personala, aparute „pe piata” ca ciupercile dupa ploaie, sunt „safe” (adica sigure) si nici nu se aplica oricum si nici oricui. Mai mult, efectele acestora asupra sanatatii umane pot fi dezastruoase daca nu au in spate o validare stiintifica si o riguroasa competenta a specialistului care o practica. Ba mai mult decat atat, chiar si in conditiile de siguranta si competenta, efectele acestor practici, in dezvoltarea personala de pilda, au un timp retard, care poate sa scada destu de repede sau chiar sa nu apara. 

1a1d7b34949be7124d6965bc5a11177f

 Fluxurile media abunda de anunturi pompoase cu diverse forme de terapie, psihoterapie sau de cursuri de dezvoltare personala, care mai de care mai „provocator” expuse si multe dintre ele punand accent pe caracterul de „noutate”, chiar absoluta”. Sau pe universalitatea rezolvarilor de probleme cu suport medical, psihologic sau psihic. Pare un film deja „fumat” din registrul „dietelor minune”, pentru slabit, care fac bine oricui, oricand, oricum si care sunt -surpriza !- abia descoperite sau ascunse si aflate ca printr-un joc al norocului. Prejudiciul sau riscul de-a cadea in picajul penibilului se poate rasfrange, dupa acelasi model, si asupra psihoterapiilor si psihoterapeutilor, dar cel mai mare efect negativ se manifesta asupra sanatatii oamenilor aflati in nevoie!
 Explicatiile in aceste situatii sunt ample, dar ar fi de subliniat cateva indicii de care putem tine seama atunci cand alegem terapia, psihoterapia sau cursul de dezvoltare personala, pentru a ne asigura de reusita:

"PILULA" DE TERAPIE SI DEZVOLTARE PERSONALA-EFECT RETARD SAU DELOC?!

1. PSIHOTERAPII SI PSIHOTERAPEUTI -STII SA ALEGI?! In situatia cand TU sau cei dragi tie aveti nevoie de psihoterapie, pentru o stare alterata de sanatate psihica ( depresie, anxietate, fobii, schizofrenie, stres sau alte tulburari) cauta bine.  Ca sa stii ce forma de psihoterapie sa alegi sau care anume PSIHOTERAPEUT fii atent la CINE!! Alege un psihoterapeut cunoscut, sau recomandat de medicul tau, daca se poate sa fie si psiholog clinician, urmareste-i profilul pe retelele de socializare, intra pe forumuri..

Apoi intreaba medicul sau psihologul/psihoterapeutul ce abordare s-ar potrivi pentru problema ta, ce forma de PSIHOTERAPIE, si cauta pe siteuri -doar cele specializate !- ale asociatiilor profesionale din domeniu (de pilda Colegiul Psihologilor; Asociatia Psihologilor; ,..din Romania dar si din strainatate (Asociatia Americana de Psihologie APA ) si ale Facultatilor de Psihologie . Vezi care forme de psihoterapii se predau in facultati si vei avea garantia ca acestea sunt validate stiintific.

Iata cateva dintre  psihoterapiile disponibile in prezent si cu o puternica sustinere stiintifica bazata pe cercetarile centralizate de Asociatia Americana de Psihologie (APA).

  •  Anorexia nervoasa-Terapia sistemica de familie
  •  Bulimia -Terapia cognitiv-comportamentala; Terapia Interpersonala
  • Pentru Durerea cronica-Terapia cognitiv-comportamentala multi-componente (Fibromialgie; Dureri reumatologice); Terapia comportamentala (Dureri cronice de spate); Terapia cognitiv-comportamentala (Durerea cronica de cap; Dureri cronice de spate)
  •  Depresia- Terapia cognitiva; Terapia comportamentala/ Activarea comportamentala; Terapia Interpersonala; Sistemul de analiza cognitiv -comportamental; Terapia rezolvarii de probleme; Terapia auto-controlului/ Self-management
  • Disfunctii sexuale-Terapia comportamentala (Tulburarea de erectie a barbatului; Tulburarea de orgasm a femeii)
  • Cuplurile dizarmonice-Terapia comportamentala; Terapia Sistemica a familiei
  • Enurezis-Terapia comportamentala
  • Fobia sociala-Terapia cognitiv-comportamentala
  • Fobia specifica (de animale, inaltime, agorafobie etc.)-Terapia de expunere; Desensibilizare sistematica
  • Hiperfagia (Mancatul compulsiv)-Terapia cognitiv-comportamentala; Terapia interpersonala
  • Insomnia-Terapia cognitiv-comportamentala
  • Restrictionarea somnului-Controlul stimulilor; Trainingul de relaxare; Tehnica intentiei paradoxale
  • Obezitatea infantila-Tratament comportamental de reducere a greutatii
  • Schizofrenia-Training de abilitati sociale; Terapia cognitiv-comportamentala; Assertive Community Treatment; Psihoeducatie familiala; Angajarea sprijinita; Invatarea sociala / Programele de tip Token Economy; Remedierea cognitiva
  • Stres-Tehnica inocularii stresului
  • Tulburarea de anxietate generalizata-Managementul anxietatii; Terapia cognitiv-comportamentala
  • Tulburarea bipolara-Psihoeducatie (Manie); Terapia focusata pe familie (Depresie)
  • Tulburarea obsesiv – compulsiva-Expunerea si prevenirea raspunsului; Terapia cognitiva
  • Tulburarea de panica (cu si fara agorafobie)-Terapia cognitiv-comportamentala
  • Tulburarea de personalitate borderline-Terapia comportamentala dialectica; Transference Focused Therapy
  • Tulburarea de stres post-traumatic- Expunerea prelungita; Terapia prin procesare cognitiva

Nu trebuie sa te ingrijorezi ca nu stii prea mule despre acestea, dar e un punct de plecare in cautarea ta si de discutie cu psihoterapeutul/psihologul ales.

 2. ARE EFECT!? RETARD SAU DELOC?! Daca te-ai asigurat ca ai ales bine specialistul si forma adecvata de psihoterapie, sau de traning de dezvoltare personala mai trebuie sa stii ca efectele nu sunt imediate. Ele depind de maiestria terapeutului, de experienta sa, de complexitatea personalitatii tale, dar mai ales de efortul tau !!! (va urma partea „ARE EFECT!? RETARD SAU DELOC?!”.

Ultima oră