Mobilierul vechi săsesc a fost reinventat de inginerul sibian Mircea Ungurean. L-a decorat cu motive tradiţionale, pictate manual, astfel că lucrările sale se potrivesc de minune secolului 21.
”Ideea mi-a venit în 1996 când am cunoscut o doamnă de origine maghiară care făcea ceva asemănător, bineînţeles, decorând mobilierul cu modele şi simboluri ungureşti”, spune Mircea Ungurean pentru fabrikadecase.com. ”Mi-am amintit că bunica mea săsoaică îmi povestise despre mobilierul pictat cu tot felul de flori stilizate ce se regăsea adesea în gospodăriile ţărăneşti, aşa că am decis să continui tradiţia”.
Abia în 2003 a reuşit să se dedice exclusiv pasiunii sale, renunţând la toate celelalte afaceri pe care le gestionase până atunci. A dat anunţ în ziar, căutând pictori care să reproducă modele săseşti, însă a fost nevoie de o documentare riguroasă pentru a putea realiza lucrări autentice.
”La început a fost destul de dificil pentru că pictorii nu ştiau să realizeze florile în stil tradiţional. Motivele săseşti sunt deosebit de complexe şi de stilizate. Fiecare desen se realizează cu multă migală. Este nevoie de o anumită tehnică, de talent şi precizie. De exemplu, garoafa, simbol folosit de saşi pe la 1800-1900, se pictează cu multă trudă şi răbdare. Gândiţi-vă că ţăranii care îşi înfrumuseţau astfel obiectele din casă nu aveau pregătire în domeniul artei. Făceau totul din suflet, aşa cum simţeau. Tocmai de aceea motivele sunt atât de greu de reprodus”, explică Mircea Ungurean.
În atelierul din Cisnădioara lucrează, în prezent, şapte persoane pe partea de tâmplărie şi trei fete care se ocupă de decorarea obiectelor. Mobilierul este confecţionat din lemn de brad sau molid şi este personalizat în funcţie de preferinţele clientului. Există şi posibilitatea restuarării, însă procedeul este anevoios şi costisitor.
Sursa www.businessmagazin.ro