Doi dintre directorii celor mai importante întrerpinderi industriale ce au activitate în Sibiu, au declarat că Guvernul României nu acordă aceleași facilități firmelor românești în comparație cu cele străine.
Andrei Ursulescu, director general al Scandia Foods afirmă că ”fiecare ţară din Europa şi din lume este recunoscută pentru ceva. Elveţia este recunoscută pentru ceasuri şi ciocolată, iar Germania pentru maşini. Noi pentru ce suntem recunoscuţi?”
Antreprenorii din Sibiu şi Mureş cred că poate rezista pe piaţă capitalul românesc, dar părerile sunt împărţite în privinţa implicării statului în susţinerea mediului de afaceri românesc.
„N-aş zice că firmele româneşti nu au nicio şansă în România, pentru că noi, Compa, suntem un exemplu că se poate. Însă, şansa nu ţi-o oferă nici Guvernul, nici Direcţia de Finanţe din Braşov, ci o are fiecare în mâna lui şi prin perseverenţă şi pregătire poate să o pună în valoare. Compa a lucrat în acest mediu de afaceri dificil şi am fost nevoiţi să găsim soluţii continuu pentru a nu închide activitatea“, a spus Ioan Deac, directorul producătorului de componente auto Compa Sibiu, cu afaceri de 110 mil. euro la conferinţa „Capitalul privat românesc – o şansă pentru dezvoltarea economică a României“, organizată de ZF la Sibiu.
Sibiul şi Mureşul sunt unele dintre cele mai importante judeţe ale României din punctul de vedere al dezvoltării industriei, iar de-a lungul timpului investiţiile străine au atras cu ele şi dezvoltarea antreprenorilor români. În Sibiu ponderea în cifra de afaceri a companiilor cu capital integral privat românesc este de 40%, în timp ce în Mureş este de circa 50%. Însă, antreprenorii şi managerii vorbesc atât despre o discriminare făcută de stat în cazul facilităţilor acordate firmelor străine versus cele româneşti, dar şi despre faptul că nu există o unitate între oamenii de afaceri locali.
„Am constatat că prin unitate şi prin asociere forţa capitalului românesc poate creşte. În România funcţionează mai degrabă proverbul „să moară capra vecinului, în loc să ne aliniem astfel încât să avem mai multă forţă şi cred că acest lucru reprezintă o problemă pentru antreprenorii români şi în general pentru cultura românească“, consideră şi Andrei Dudoiu, directorul general adjunct al Băncii Transilvania.
”Dacă statul nu se implică, o să fim o naţiune de prestatori de servicii. Chiar mă întreb câţi metri pătraţi de birouri s-au construit versus suprafaţa de producţie construită”, a mai spus Andrei Ursulescu, de la Scandia Food Sibiu, la întâlnirea organizată de ZF la Sibiu.