DoarSunt2

Duminică, 17 aprilie 2016, de la ora 12:30, va avea loc la Facultatea de Litere și Arte (Bulevardul Victoriei, nr. 5 – 7), un workshop de teatru comunitar cu beneficiari ai Centrului ocupațional pentru persoane cu dizabilități, susținut de psihoterapeutul Bianca Babeș. La eveniment vor participa zece tineri cu deficiențe neuro – psihomotorii din Sibiu, care vor prezenta publicului o poveste care a prins contur în cadrul sesiunilor de dramaterapie, susținute de Bianca Babeș, în perioada ianuarie – aprilie 2016. Centrul ocupațional pentru persoane cu dizabilități își desfășoară activitatea sub egida Asociației Diakoniewerk International.

Super inițiativă la ”25 de ore de teatru non-stop”. Persoane cu dizabilități sunt actori în spectacole!

„Sunt cinci ani deja de când în cadrul maratonului teatral 25 de ore de teatru non – stop avem această acțiune dedicată diferitelor grupuri sociale care prezintă dificultăți de integrare. Prin proiectul susținut în fiecare an ne dorim să participăm la creșterea calității vieții beneficiarilor vizați. Lucrez cu persoane cu deficiențe de mai bine de zece ani de zile. O percepție greșită în societate este că acestea ar avea nevoie de ajutor, dar de fapt nu doar de ajutor au nevoie, cât mai ales de acceptare. Vorbim de acceptare și în mod automat de integrare. Un scop secundar al acestui workshop ar fi să ajutăm comunitatea să înțeleagă nevoile acestor persoane. În general, comunitatea primește informația parțial. Doar atunci când intri în contact direct cu persoanele cu dizabilități poți completa această informație. Evenimentul poate nu va spune totul despre nevoile persoanelor cu dizabilități, despre universul lor, dar în mod cert publicul va avea posibilitatea de a le observa calitățile, pentru că acești tineri sunt extrem de curajoși. Ai nevoie de curaj să te urci pe o scenă, în fața publicului, când tu nu ai nicio pregătire pentru teatru. Duminică, toți cei care vor veni alături de noi la acest workshop, vor avea ocazia să afle lucruri simple despre acești tineri. Spre exemplu, care este culoarea preferată a lui Doru, un tânăr cu tetrapareză spastică. Sau care este echipa preferată de fotbal a Ioanei. Lucruri simple, pentru că până la urmă viața nu este decât sumă a tuturor lucrurilor simple. Ce e important de știut este că publicul va avea o implicare directă în cadrul acestui workshop.” Bianca Babeș, psihoterapeut

Programul zilei de duminică, 17 aprilie, continuă cu spectacolele „Act like school” (ALS) – ora 14:00 – Librăria Habitus – spectacol prezentat de compania Social Act Theatre Galați și „Doi și-un tulnik”, ora 16:00, la sala festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu – spectacol al Godot Cafe Teatru București. Seara de duminică este rezervată rușilor de la Herman Sidakov’s School of Drama Moscova, care vor prezenta în premieră la Sibiu spectacolul „Love in a glass of water”. De la ora 20:00, în Oldies Pub, Dan Byron alături de Marius Cordoș și George Constantinescu ne fac o scurtă incursiune în „Dicționarul explicativ al iubirii române”, iar Lipicioșii închid festivalul, de la ora 22:00, cu un concert LIVE, care va avea loc în aceeași locație.

Biletele pentru toate spectacolele din cadrul festivalului „25 de ore de teatru non – stop” pot fi cumpărate online de pe pagina de facebook a festivalulului – facebook.com/respira.teatru, de pe siteul oficial al festivalului www.respirateatru.ro, de pe siteul www.kompostor.ro – fără niciun cost suplimentar. În Sibiu biletele pot fi cumpărate de la Agenția Teatrală (Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr. 17), Librăria Habitus (Piața Mică, nr. 4) sau Librăria Humanitas (Str. Nicolae Bălcescu, nr. 16). Festivalul „25 de ore de teatru non – stop” este o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală BIS, sub egida EFFE – Europe For Festivals, Festivals For Europe.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică