diicot sibiu, percheziții în 25 de locații din vâlcea, olt și bucurești. hackeri duși la audieri!

hackerAproximativ 30 de persoane au fost duse la audieri într-un caz de fraude informatice, după ce polițiști de la DIICOT Sibiu, Vâlcea și BCCO Pitești, au descins în mai multe locații din București, Vâlcea și Olt. Fraudele sunt cifrate la aproape un milion de euro.

Polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Vâlcea au efectuat joi seară, 25 de percheziții pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de fraude informatice, anunta agerpres.ro.
La data de 14 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea și procurorii D.I.I.C.O.T. — B.T. Vâlcea, împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești si Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu efectuează 25 de percheziții domiciliare pentru destructurarea unei grupări specializate în infracțiuni informatice.
Activitățile au avut loc în municipiul București (3), județul Vâlcea: Drăgășani (2), Dănicei (2), Sutești (1), județul Olt: Dobroteasa (3), Verguleasa (8), Vulturești (4), Cungrea (1) și Strejești (1).
Activitățile sunt efectuate în cadrul unui dosar penal, ce vizează activitatea infracțională a unui grup specializat în comiterea infracțiunilor de fraudă informatică și spălarea banilor în cadrul unui grup infracțional organizat.

Înșelăciuni cu anunțuri fictive
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2014 — 2016, membrii grupului au indus în eroare mai multe persoane vătămate din diferite state din Europa, organizând licitații frauduloase pe site-uri de internet, cauzând un prejudiciu de peste 900.000 de euro.
Cei în cauză ar fi postat din România anunțuri fictive de vânzare a unor bunuri, în special utilaje agricole, pe site-uri specializate în vânzări on-line.
Astfel, în prima fază, aceștia ar fi intrat în contact pe internet cu potențiali clienți din străinătate, discutând despre bunurile oferite spre vânzare, după care i-ar fi îndrumat pe clienți să achite contravaloarea produsului prin transfer bancar într-un cont deschis în Polonia.
După efectuarea plăților sumele de bani erau transferate în alte conturi deschise la unități bancare din România și retrași de la ghișeu sau ATM.

Zeci de persoane audiate
În urma perchezițiilor, au fost ridicate 15 carduri bancare, 28 de telefoane mobile, 30 de cartele SIM, 1.430 de lei, suporți cartele, 8 hard-diskuri, 8 laptop-uri, 2 unități centrale, o tabletă, 1 card de memorie, 14 stick-uri de memorie, un buletin italian fals, documente și înscrisuri ce interesează ancheta penală.
Față de 26 de persoane bănuite în cauză, cu vârste cuprinse între 21 și 46 de ani, au fost emise mandate de aducere, urmând a fi conduse la sediul DIICOT Biroul Teritorial Vâlcea.
La activități au participat luptători SAS Olt, SAS Pitești, ai Brigăzii Mobile de Jandarmi Frații Buzești Craiova, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Mihai Viteazu București. foto: arhiva

Ultima oră

Comentariul meu